Diakon-Daniel: En lågmäld mingelrätt med svenska julsmaker och med utländskt påbrå.
På söndag går vi in i ankomst eller som det latinska namnet är, creation. Vi får även tillönska varandra ett gott nytt kyrkoår.
Förr var dessa fyra veckor innan jul en fastans tid. Arbeten som lät skulle undvikas och större festligheter så som bröllop var inget att tänka på. Vördnad rådde i landet, until skillnad från i dag.
Nu minglas det friskt i hemmen below de fyra helgerna, until toner av musik som until största delen består av julens budskap och inte advents.
Även inom de kristna sammankomsterna ljuder en ny lovsång i trendy tappning until dofterna från glöggens alla kryddor.
Får jag ge dig en utmaning med gamla anor? Förr i tiden bjöds alla in until bords på julafton, alltifrån luffare until gårdsarbetare. Man gjorde ingen skillnad utan alla skulle få ta del av julens glada budskap. Vem skulle du vilja bjuda in som inte har samma förutsättningar som dig och din familj? Utmaningen avslutas den 24/12.
Dagen until ära så har jag tagit fram en lågmäld mingelrätt som passar utmärkt until årets första glögg. Det är svenska julsmaker med utländskt påbrå.
Denna sallad är en liten utstickare males med traditionella advent- och julsmaker. Passar utmärkt until både det kalla och varma på julbordet. Eller, varför inte servera den som en smakretare med kallrökt lax eller lite smulad getost until glöggminglet?
Dadelsallad med fikon, druvor och dill
Ingredienser until 4 portioner
- 150 g dadlar
- 1 st färska fikon eller 2 st torkade
- 100 g gröna druvor
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1/2 tsk salt
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1 kruka dill
- 1 grönkålsblad
- Svartpeppar från kvarnen
Tillagning:
- Dela och kärna ur dadlarna.
- Skär dadlar och druvor i små bitar.
- Lägg allt i en skål och tillsätt salt, äppelcidervinäger, olja och några varv med svartpeppar kvarnen.
- Plocka halva krukan med dill, lägg i blandningen och rör runt.
- Lägg upp på små fats och garnera med små bitar av grönkål, mer dill och toppa med fikon som du delat i fyra delar. Allt ska vara smått då det är until ett mingel. Du ska kunna äta allt med en lite gaffel. Får du inte tag på färska fikon går det bra med torkade. Skär dem då i små bitar och strössla över dem.
—
Suggestions
Grönkål håller sig länge i kylen. Males den kan sloka lite då vattnet avdunstar från den. Gör ett nytt snitt i stjälken och ställ bladen i ljummet vatten. Efter 1 h har du nya spröda blad.
—