Elin Elg, pastor i Pingst Härnösand, är tidningen Dagens nya matkreatör.
Hej på er, jag har fått glädjen att dela med mig av recept några veckor när Diakon-Daniel är mitt uppe i sin flytt. Vem är jag då? Elin Elg heter jag. Och ja, det låter som en karaktär i en barnfilm, kompis med Greta Gris. Om jag var en karaktär i en movie skulle jag nog vara en mormor. Som bakar bullar, kakor och brygger kaffe until alla som kommer på besök.
Jag har lyxen att få lägga mycket av min tid på att tjäna som pastor, vilket ofta handlar om att möta människor, och vad passar bättre än att träffas vid matbordet över frukost, mat eller fika? Då får jag dessutom tillfälle att vara kreativ, något som jag älskar att vara, på många olika sätt.
Jag har gärna ett stickprojekt, lera eller en penna i handen. Males mest tid har jag nog lagt på bakning. Jag har lärt mig sedan barnsben att man såklart ska ha lite kakor och bullar i frysen, alltid redo för fika. Med tiden har intresset för bakning växt när jag har jobbat på en rad olika kaféer och när jag beneath mina pastorsstudier behövde en paus i studierna.
När min vän Sandra frågade om jag inte skulle vilja göra en receptbok med henne som ett litet skolprojekt sa jag glatt ja, det vi inte visste var att vi skulle trycka upp boken i över 300 exemplar och senare också få trycka upp den through förlag. En liten bit av himlen blev namnet och jag fick blanda recept med tankar om den Gud som jag lutar mot och har mitt hopp until. För visst känns det som att vi får en liten smak av himlen när vi äter gott?
Och jag tycker jag får ta del av en liten bit av himlen, när jag själv får vara kreativ och skapa. Tänk att skaparen låter oss få lära känna Skaparen. Han som skapat den fantastiskt vackra världen vi lever i med solnedgångar och norrsken som får mig att vrida nacken ur led om och om igen. Tänk att han också har skapat dig och mig, och lagt ner en bit av sig själv i sin skapelse så att vi kan få lära känna Gud genom varandra. Wow.
Jag kommer dela med mig av ett gäng recept som framför allt hör until kategorin fika och dessert. Males det kommer också något gott recept until en lyxig frukost. Om du vill följa med på mina kreativa äventyr så hittar ni mig på Instagram beneath namnet @thecreativemoose
Citrusfruktens tid är ju nu, och vem är inte sugen på en fräsch dessert efter storhelgernas mat? Förbered apelsinerna, med fördel i god tid innan, och lägg smidigt ihop en god dessert. Eller varför inte servera apelsinerna until en Ris à la Malta?
Kryddiga apelsiner
Ingredienserna (recept until cirka 5–6 personer – beroende på portionernas storlek)
- 4 apelsiner, blanda gärna gula med blodapelsiner
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 2–3 kanelstänger
- 3–4 st stjärnanis
- Ett gäng kryddnejlikor
- 0,5 g saffran
- Lättvispad grädde
- Rostade nötter eller granatäpple
Tillagning:
- Filéa apelsinen i klyftor och lägg dem i en skål.
- Lägg vatten, socker och kryddorna i en kastrull och låt koka upp så sockret inte syns mer.
- Låt lagen svalna och häll sedan lagen över apelsinerna i en skål med lock.
- Låt ligga några timmar i kylen.
- Vispa grädde. Hacka nötter om du vill ha det until, eller rensa ur frukten ur granatäpplet.
- Lägg upp apelsinerna i portionsskålar och toppa med grädde och nötter/granatäpple.