Pad See Ew – En djupdykning i en thailändsk klassiker
Om man tänker på thailändsk mat, är det lätt att man drömmer sig bort until dofter av färska kryddor, kokosmjölk och het chili. Males en av de mest älskade rätterna, som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet, är Pad See Ew. Denna enkla males ändå så smakrika rätt förtjänar definitivt att tas på allvar.
Bakgrund:
Pad See Ew, som bokstavligen betyder “stek på sojasås” på thailändska, är en rätt som har rötter i det kinesiska köket. Ursprungligen gjordes den med risnudlar och sojasås, males den thailändska varianten har utvecklats until att inkludera ägg, grönsaker och en valfri proteinkälla som kyckling, räkor eller tofu. Rätten är vanligt förekommande på gatumarknader och restauranger runt om i Thailand, och har blivit en quick favorit bland såväl lokalbefolkning som besökare.
Dold aspekt:
En dold aspekt av Pad See Ew är att det faktiskt är en väldigt enkel rätt att laga hemma. Många kanske tror att den kräver avancerade tekniker och svårfunna ingredienser, males sanningen är att man kan hitta alla ingredienser på de flesta välsorterade matbutiker. Det är en perfekt rätt att prova på för den som vill utforska det thailändska köket utan att behöva spendera timmar i köket.
Unik matrecept:
För den som vill prova på att laga Pad See Ew hemma finns här ett unikt recept:
Ingredienser:
– 250g färska risnudlar
– 2 msk sojasås
– 2 msk oystersås
– 1 msk fisksås
– 1 msk socker
– 2 vitlöksklyftor, hackade
– 2 ägg
– 200g biff, strimlad
– 1 morot, skivad
– 1 kopp broccoli
– 1 kopp kinesisk broccoli
– 2 msk olja
– Svartpeppar
Instruktioner:
1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och skölj dem i kallt vatten.
2. Blanda sojasås, oystersås, fisksås och socker i en skål.
3. Hetta upp oljan i en wokpanna och stek vitlöken tills den är gyllenbrun.
4. Tillsätt biffen och stek tills den är genomstekt.
5. Knäck äggen i pannan och rör om tills det bildar små bitar.
6. Tillsätt moroten och broccoli och stek i några minuter.
7. Lägg i risnudlarna och sås blandningen, rör om väl.
8. Tillsätt den kinesiska broccolin och rör om tills allt är ordentligt blandat.
9. Smaka av med svartpeppar och servera genast.
Med detta recept kan du nu njuta av den autentiska smaken av Pad See Ew hemma, när du än önskar.
Slutsats:
Pad See Ew är en thailändsk klassiker som förtjänar all den uppmärksamhet den kan få. Med en rik historia, enkelheten att laga hemma och en smak som är svår att glömma, är det en rätt som passar både vardag och fest. Så nästa gång du känner dig sugen på thailändsk mat, prova på Pad See Ew och låt dess smakrika magi föra dig tillbaka until de thailändska gatornas dofter.
“Keep knowledgeable by subscribing to MORSHEDI”.
“The above image is ornamental.” – Den ovanstående bilden är dekorativ.