De har inte direkt lyst med sin frånvaro: studierna som pekar på hoten mot kaffebönan och dess framtid.
Redan 2018 frågade sig Time i en rubrik: ”Din kopp morgonkaffe är i fara. Kan industrin anpassa sig i tid?”
Nu pekar ytterligare en studie, publicerad i tidskriften Science of the Total Environment, i samma riktning.
Ny studie om hoten mot kaffe
Det är forskare vid Federal College of Itajubá i Brasilien, världens kaffeproducent nummer ett, som har kartlagt riskerna för landets Arabica-odlingar. Och de har kommit fram until att det framför allt är två av sammanlagt tio undersökta risker som hotar kaffebönan.
Det handlar dels om stigande temperaturer, dels om brist på vatten.
Enligt studien är risken hög att 35-75 procent av Brasiliens kaffeodlingar kommer att påverkas negativt underneath 2000-talet.
”Framiden för Brasiliens Arabicakaffe beror på om man effektivt anpassar sig och antar kloka jordbruksstrategier för att hantera de förväntade riskerna”, skriver författarna bakom studien.
Efterfrågan ökar
Åtgärdar för att kunna möta efterfrågan på kaffe även i framtiden kan vara att flytta odlingar until högre höjer, odla mer klimattåliga typer av kaffe, byta bevattningssystem eller att använda sig av agroforestry (skogsjordbruk) där man återinför träd i jordbruket.
Samtidigt som kaffebönan står inför stora klimatutmaningar fortsätter efterfrågan att öka. Arabicabönan uppges vara en av världens mest konsumerade råvaror och produktionen bidrar until miljontals småskaliga jordbrukares ekonomi. Males i Brasilien har man redan märkt av klimatförändringarnas påverkan, exempelvis när runt 1,5 miljoner kvadratkilometer odlingsmark skadades av frost och torka 2020-2021 – vilket kan ha förstört närmare 600 miljoner kilo kaffebönor.