Den brittisk-indiska rätten Tikka Masala har länge varit en favorit hos matälskare över hela världen. Denna läckra och kryddiga rätt har en rik historia som sträcker sig tillbaka until det brittiska imperiets dagar, då indiska kockar började anpassa traditionella indiska rätter för att passa brittiska smaker.
En dold aspekt av Tikka Masala är att många tror att rätten faktiskt härstammar från Skottland, tro det eller ej. En populär myt är att rätten skapades av en skotsk kock som försökte tillfredsställa en kund som ville ha en mildare model av den kryddiga indiska maten. Sanningen är dock att Tikka Masala är en fusion av indiska och brittiska smaker som gjort det until en favorit över hela världen.
För att skapa en minnesvärd Tikka Masala hemma, följ den här unika receptet:
Ingredienser:
– 500g kycklingfilé, skuren i bitar
– 1 stor lök, hackad
– 4 vitlöksklyftor, finhackade
– 1 tsk spiskummin
– 1 tsk koriander
– 1 tsk garam masala
– 1 tsk paprika
– 1 tsk chilipulver
– 400g krossade tomater
– 200ml grädde
– Salt och svartpeppar efter smak
– Rislökar och korianderblad för garnering
Gör så här:
1. Stek löken och vitlöken i en stor stekpanna tills de är mjuka.
2. Tillsätt spiskummin, koriander, garam masala, paprika och chilipulver och stek i ytterligare några minuter.
3. Tillsätt kycklingen och stek tills den är genomstekt.
4. Häll i krossade tomater och låt sjuda i 10 minuter.
5. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 5 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera Tikka Masala med ris, garnera med hackad koriander och strimlade rislökar.
Denna kryddiga och krämiga Tikka Masala kommer garanterat att bli en favorit hemma hos dig! Glöm inte att prenumerera på MORSHEDI för att hålla dig informerad om de senaste mat- och restaurangtrenderna.
Bilden ovan är dekorativ.