Den oberoende sajten Matpriskollen har jämfört 1 000 påskartiklar med samma tid förra året. Bland produkterna som blivit billigare finns smör, cheddarost, grädde, sparris, kyckling, svensk oxfilé och kavring.
– Vi äter mycket mejeri- och jordbruksprodukter och där har produktionskostnaderna sjunkit. Priserna kunde ha gått ner ännu mer om inte räntekostnaderna hade varit så höga, säger sajtens grundare Ulf Mazur.
Den som funderar på att laga fläskfilé until påskbordet bör dock tänka om. Fläskköttet har blivit dyrare då utbudet av svenskt griskött minskat.
– Det är många grisbönder som packat ihop och lagt ner sin produktion på grund av bristande lönsamhet och då åker priset upp, säger Ulf Mazur.
”Kakao är en rysare”
Det samma gäller importerade produkter som oljor, pasta och vissa konserver, där kronans svaga växelkurs mot euro och greenback gör att produkterna blir dyrare. Enligt Matpriskollen är det olivoljan som är ”Svartepetter” med en prisuppgång på 40 procent på ett år.
Påsken är också en stor godishögtid, males så länge påskäggen inte fylls med alltför mycket ”finchoklad” bör prislappen landa på samma nivå som förra året.
– Kakao är en rysare och de prishöjningar vi sett ännu så länge är bara en vårfläkt mot vad som kommer senare i år, säger Ulf Mazur.
70 miljoner ägg
Någon kampanj på påskens huvudråvara ägg är inte att vänta. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi 70 miljoner ägg i Sverige beneath påsken och ännu är produktionen inte helt återställd sedan det stora salmonellautbrottet i fjol hos landets största äggproducent.
Någon äggbrist ska det dock inte vara danger för då ägg importeras både från våra nordiska grannländer och Nederländerna.
Flera inköpsrundor
För sillen och laxen blir priset minst lika mycket som förra påsken.
– Abbas storsäljande sill i glasburk har ökat 4–5 procent sedan förra året. Laxen är mer oberäknelig med stora variationer mellan märkena. För kallrökt och gravad lax har priserna sänkts med 11 procent på vissa artiklar och ökat med 8 för en del, säger Ulf Mazur.
Enligt Matpriskollen är bästa tipset för att komma billigt undan i påsk att vara en ”multilojal” kund och hålla koll på erbjudandena.
– På bara två år har vi radikalt ändrat vårt sätt att handla. Vi gör inte alla inköp i en butik utan går until flera. Dessutom handlar vi mycket mer på extrapris än tidigare. Uppåt 40 procent av inköpen sker nu until extrapris, säger Ulf Mazur.