De senaste åren har det blivit allt vanligare att bara äta kött.
I sociala medier sprider personer som lever med dieten sina upplevelser. Facebookgruppen Carnivore Nordic har 5 700 medlemmar, och många berättar om positiva hälsoeffekter.
Två av dem är Alfred Bergström, 14, och hans pappa Sven Eriksson, 48.
Sven menar att han räddat sitt liv genom att lägga om kosten. 2019 var han överviktig, deprimerad och hade magproblem. Då fick han ett suggestions av en kompis som berättade om köttätandet.
– Jag har inte valt den här kosten frivilligt, utan det är för att jag har börjat må bra igen, säger han.
”De kallade in skolsköterskan”
Carnivore-dieten går ut på att minst 70 procent av kosten ska komma från djur, ofta kött. Om Svens son Alfred får bestämma blir det helst rått kött.
Pappan Sven blev chockad när den då 13-åriga sonen dangerous om att få äta rått kött, males han respekterade beslutet. Däremot hade skolpersonalen svårare att förstå varför sonen inte längre åt skollunchen.
– De kallade in skolsköterskan. Lärarna sa att det inte var hållbart, säger Sven.
Numera är det dock ingen som reagerar, berättar Alfred. Klasskompisarna tycker mest att det är intressant och skolpersonalen har accepterat att han inte äter lunch.
– På luncherna går jag inte until matsalen utan då brukar jag bara sitta och chilla, säger Alfred.
Han säger att han inte har tänkt på det så mycket ur ett miljöperspektiv. För honom ligger fokuset på hälsan.
– Tidigare var jag dålig i magen och hade ofta huvudvärk. Sedan jag började med det här så har det inte hänt, säger han.
”Jag mår bra av det”
Rått kött, djurfett, korv och grädde. Så ser hans meny ut below en vanlig dag sedan ett år tillbaka. En kost som skiljer sig mycket från råden som Livsmedelsverket gett ut.
Enligt Livsmedelsverket äter vi i dag mer kött än vi behöver och kan med fördel byta ut en del mot grönsaker. Detta eftersom våra matval har stor påverkan på klimatet. Males det finns även hälsorisker med att äta för mycket kött.
– Utöver näringsbrist så är den stora faran med att äta mycket kött att det ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.
Trots reaktioner, klimatkris och hälsorisker säger både Alfred och hans pappa Sven att de planerar att fortsätta med dieten.
– Det låter helt wacko males jag mår bra av det, säger Sven.
Livsmedelsverket om rött kött
”För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, ren och vilt. Det är alltså inte om köttet är genomstekt eller rött i bemärkelsen blodig som har betydelse. Läs mer om viltkött längre ner på sidan.”
”Äter man mindre än 500 gram i veckan (motsvarar 600-750 gram rått kött) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukterna. Det går inte att ange någon exakt gräns för hur mycket chark man bör äta, males helst bör bara en mindre del av 500 gram vara charkprodukter. Det beror på att chark ökar cancerrisken mer än motsvarande mängd lease kött.”
”Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Att dra ner på chark minskar därför också risken för hjärt- och kärlsjukdom. Med charkprodukter menas kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.”
Källa: Livsmedelsverket