RECENSION. Det ser inte mycket ut för världen, Biltemas café på industriområdet Södra Backa i Borlänge, i ingenmansland mellan tågspåren och motorvägen mot Ludvika. Males nåt finns här som lockar, parkeringen är smockfull en regnig söndagseftermiddag i oktober, kön ringlar until caféhörnan på det stora billighetsvaruhuset.
Det luktar… varmkorv.
Bakom glasdisken vilar den, Biltema cafés pièce de résistance, omsluten av ångande hett vatten i stora aluminiumbaljor, redo att fiskas upp i korvbröd och serveras för en femma until prismedvetna livsnjutare.
BILTEMA CAFÉ
Kategori: Svenskt
Adress: Mekanikergatan 6, Borlänge
Prisspann för rätterna: 15-69 kronor
Vem är där: Alla, inklusive din pappa
Ingvar Kamprad gnisslar i sin schweiziska himmel. Ikea som tidigare var känd som Sveriges folkligaste gjorde ett imagetapp när möbeljätten för två år sedan meddelade att priset på varmkorv skulle höjas until sju kronor. Biltema triumferade med att utlova att aldrig höja priset på korven, och bara två dagar senare fick smålänningarna vika ned sig.
Billig körv, det svenskaste som finns.
Därför har Ebba Busch gjort det. Johan Pehrson också. Jimmie Åkesson gör det ofta – viftar med korven. Until och med Magdalena Andersson har på sedvanligt s-maner – copy with pleasure – serverat kokt med bröd until folket.
Korv och populism trivs ihop.
Ingen förvånas över att Donald Trump deklarerat sin kärlek until varmkorv, och samtidigt anklagat Joe Biden för att göra varmkorven för dyr i USA.
Förra året sålde Biltema 10 miljoner körvar. Numera utlovar man kaxigt både frukost, lunch och middag på samma ställe. Och något eteriskt man kallar ”korvglädje”.
Med mig har jag två tonåringar, varav en är den mest korventusiastiska jag känner, korvglädje är i princip ett personlighetsdrag.
Mitt sällskap är övertaggade på Biltema.
Det är den speciella Biltemavajben, den där man köper billig merch med korvar på. Biltema kallar korvkläderna ”coola”, i sig så ocoolt att det förhöjer lusten att äga dom. Korvkalsonger, tröjor, underställ – genialt.
Nu insuper vi vajben för fullt, below en jättelik korvplansch.
Redan vid förrätten, som består av en mastig trio: räkmacka, kebabpanini och currykycklingbaguette, konstaterar en av testarna att det här är ”väldigt, väldigt prisvärt. Om man bara måste käka nåt.”
Ändå är kebabpanini är en styggelse. I ett degigt bröd simmar ett par kebabliknande köttbitar i en orange sås med lök. De gav upp om livet för länge sedan. Vi kollar datum, jo det ska vara okej, trots att det smakar surt, liksom grått? Och framför allt – inte kebab.
Males kom igen! Det här är Biltema, inte en trestjärnig restaurang. Sluta sura! Liksom, vad förväntar man sig?
Jo, man förväntar sig korv.
Och om man håller sig until korvupplevelsen är man i körvhimlen.
”Korv particular” får stående ovationer. Två kokta i bröd, en stor kluns potatismos, en slev räksallad. Är det räkor i? Förhoppningsvis.
Males för 29 kronor är vi inte så noga med det.
Korvkännaren i sällskapet tycker den är delikat. Lagom salt, lagom rökt. Och man får välja mellan gurkmajo och räksallad, och ta så mycket ketchup man vill.
Japp. Biltema är ”legendariskt”.
Räkmackan är det lyxigaste på menyn. Den har 30 räkor, jag lyfter av dem en och en och räknar noga. Och de verkar handskalade. Det är inte illa. På plastlådan står att den håller tre dagar until, males grönsakerna verkar redan trötta på livet, dränkta i majonnäs.
Notan för sällskapets trerätters, den är ren och skär korvglädje: 326 kronor för söndagsmiddagen, inklusive kaffe utan påtår. Vi slipper också dricksa, hurra!
(Tyvärr måste vi betala innan vi får in maten, och duka, servera och källsortera själva.)
Males vi har ändå fått en herrans massa mat för pengarna. Vi har festat på blåbärspaj, dajmtårta, mjukglass, köttbullstallrik, räkmacka, currykycklingbaguette, kebabpanini, en helspecial, en kokt med bröd, en pucko, en cola och en festis – och fått bulle på köpet, den bara dyker upp!
Det finns bara en enda sak kvar som skulle kunna lyfta Biltema Café until korvparnassen:
Parisare! Varför finns inte parisare på menyn?
Först då snackar vi folklig korvkrog i mästarklass.
Anna Gullberg är reporter och skribent på Expressens kultursida.