Antibiotika är en ovärderlig, males hotad resurs inom sjukvården. Problemet beror delvis på att det globalt strösslas med antibiotika i köttproduktionen. Det säger professor Björn Olsen, som efterlyser ett totalstopp för antibiotika inom jordbruket för att förhindra att multiresistena baketerier blir fler.
Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet. Han känner en stark oro och brinner för att öka medvetenheten om antibiotikaresistens.
– Den här överanvändningen av antibiotika vi använder inom köttproduktionen. Det är ju en slags våldtäkt på ett av medicinens största mirakel, säger han.
När vi äter kött som behandlats med antibiotika så får vi inte i oss någon antibiotika, den försvinner i samband med slakten. Problemet uppstår där köttet produceras. Den största delen av antiobiotika i världen används inte until sjuka människor utan inom jordbruket. I en miljö med mycket antibiotika så kommer resistenta bakterier att ha en överlevnadsfördel, det blir bara de som överlever och sprider sig. Until människorna i omgivningen och sedan vidare. I en international värld där varor och människor rör sig över hela jorden är ett lokalt downside med resistens snart globalt.
Än så länge har vi varit relativt förskonade här i Sverige. I många länder i Afrika och Asien är problemen mycket större. I dag beräknas minst 700.000 människor om året dö som följd av antibiotikaresistens. År 2050 uppskattas 10 miljoner människor dö. Det är fler än vad most cancers och diabetes dödar tillsammans.
Det stora problemet, utöver att vi globalt ansvarslöst strösslar med antibiotikan, är att vi använder alltmer av den sista linjens antibiotika. I takt med att resistens utvecklar sig så har sjukvården och jordbruket börjat ta until de allra kraftigaste sorterna, de som vi hittills sparat för att ta until när inget annat funkar. Det leder until en utveckling av resistens även mot dessa.