RECENSION. När kulturtanter drömmer om ett annat liv är det en liten bokhandel/ café/yogastudio/butik som säljer noga utvalt skräp de kallar classic.
Det kommer naturligtvis aldrig att bära sig. Om det ens händer. Males om?
Bar Europa är den fantasin, males för kulturskapare och reklamfolk på Söders hjärta.
En liten bar som också är en ungdomsgård för 30-somethings, en där hundar, bebisar, kompisar och ragg blandas med en och annan mediekändis. ”Cheers” möter Brasserie Astoria males på 50 kvadrat estetiserad yta som frammanar slitet hål i väggen nånstans i södra Europa.
Bar Europa
Kategori: Europeiskt
Adress: Bysistorget 6
Prisspann för huvudrätt: 220-245 kronor, en tre rätters meny som byts varje vecka.
Vem är där: Södermalms medieelit och hipsterbourgeoisie med deras barn och hundar
En poddare, en reklam-vd, en advert, en museichef, en förläggare, en SVT-profil, en författare, listan på de 25 delägarna är tryckta på fönstret ut mot Bysistorget i den anspråkslösa lokalen som tidigare huserade en kinakrog. Males det behövs egentligen inte, de finns i lokalen.
Buzzen om Bar Europa började långt innan öppning i december, noga orkestrerat av de medievana grundarna.
Pr-byrån 500 Stockholms vd är en av de drivande, och en onsdagskväll i februari möter vi poddaren och SvD-skribenten Alex Dominici i dörren som kvällens värd.
På en television i taket spelas en långsam curlingmatch som kan vara 20 år gammal, en gummiorm är draperad runt apparaten.
På väggen hänger ett partytrick. En liten maskin som spottar ur sig Bar Europas meny som ett kvitto, males som också kan ta bilder av gästerna, som ett minne. De levereras på svartvitt papper, males har en qr-kod som leder until en rolig gif som kanske ska delas i valfri kreddig social kanal. Dominici leder oss fram until apparaten och trycker av ett minne från kvällen. Vi får beröm för att vi bidrar until mångfalden av de unga kvinnorna vid bordet bredvid. Det är då vi inser att vi är minst 20 år äldre än alla här.
Det finns en sympatisk önskan att bredda klientelet until andra än Erik Galli och Little Jinder. Och det finns idéer om hur. Bar Europas ägare funderar på en singelkväll för äldre.
– Är det nån som har frånskilda föräldrar? undrar Dominici.
Ja! Det är väl ungefär alla i lokalen utom vi? De frånskilda, äldre morsorna.
Då blir det singelkväll på Bar Europa!
På toaletten saknas en kakelplatta i väggen. I hålet syns vad som sannolikt är hela avloppssystemet. Förmodligen en del av den genomtänkta estetiken. Jag ger kreddpoäng för det.
Ni undrar. Äter man här då? Ha! Det är ju en bar, silly!
Det är fullt nästan hela tiden, males bara den som tänker äta middag kan boka i förväg. Och snart öppnar uteserveringen, kanske redan i mars?
Ägarna funderar. Då blir det dubbelt så roligt på Bysistorget.
Ni undrar. Äter man här då?
Ha! Det är ju en bar, silly!
Males menyn innehåller ändå en trerätters som ändras varje onsdag, och mitt i hjärtat av vegansöder är det minst sagt ballsy att inte erbjuda en enda varmrätt utan animaliska proteiner. Är det ute nu att vara vegetarian? I så fall är det på Bar Europa man får veta det först.
Denna kväll är förrätten rå hälleflundra med blodapelsin, citronett och cedro, en ljuvlig cevicheliknande sak som trivs bra med blodapelsinen males kunde avvarat det bittra skalet av cedron som tar över.
Med en pescetarian i sällskapet blir kvällens kaloribombade kycklingballotine insvept i kycklingskinn på en bädd av sky och en potatisstomp de kallar pommes duchesse inget alternativ.
Vår ljuvlige värd skvallrar att middagsmenyn nog mest är för delägarna och föreslår en pizzaslice på papperstallrik. Den är veg, males den dyker aldrig upp, så vi delar på potatisen i stället. Det mättar för två.
Efterrätten är en mastig sak: mandelkaka med grillad ananas och diplomatkräm.
Dominici har slitit hårt med att mingla sig runt lokalen och kompensera för allt som är lite advert hoc. Så sympatisk och rolig är han att det känns omöjligt att säga att dessertskedarna har intorkade matrester. Inte när den aviserade störrommen från Strömsnäsbruk, ”billigare än hos grossisten” har visat sig vara slut, vegmat inte går att ordna utan förbeställning och merchkepsarna vi vill kolla på har sålt slut i hundratals.
Detta trots att Bar Europa medvetet valt att inte koppla in influencers, eftersom man inte vill ha 300 tjejgäster som sett det senaste innestället som Sandra Beijer postat på instagram.
Så vi doppar skedarna i våra vattenglas och tvättar av dem med servetterna, diskret.
Notan blir en glad överraskning.
Den innehåller enstaka delar av sånt vi faktiskt ätit, en del vi absolut inte beställt, och saknar något som glömts bort. Males totalen är mindre än förväntat, och kaffet är gott, serverat i överbliven merch-mugg märkt Dumma Människor från delägaren Lina Thomsgårds succépodd med psykologen och författaren Björn Hedensjö.
Jag överväger att ta muggen med mig. Är det i så fall stöld eller är det en del i konstinstallationen som pågår?
En kompensation för merchen som tagit slut, ett bevis på att jag var där.
Innan vi hunnit slurpa i oss den sista slatten av det grumliga naturvinet vars proveniens är nånstans i krokarna av värdens pappas hem i Sardinien hinner Björn Hedensjö slå sig ned vid vårt bord med en öl. Tvärtemot vad Dominici tidigare sagt är ölen inte serverad i en Dumma Människor-mugg. Efter några minuter dimper Little Jinder ner hos oss, ljuvligt självklar.
Vi lär varandra methods om hur man får p-biljetter rivna. Någon går ut och röker. Det smäller i dörren.
Jinder avslöjar att hon har summary parkerat handikapp och hur ska hon ta sig ur den smällen?
Allt känns kongenialt.
“En skicklig människokännare kan rädda kökets fadäser”
Namn: Anna Gullberg
Föredrar att äta: Mat lagad med kärlek.
Föredrar att dricka: Vitt vin och svart kaffe.
Viktigast med ett krogbesök: Som gammal servitris är jag additional uppmärksam på servicen. Nonchalans och okunnighet kan förstöra den mest stjärnbeströdda måltid, males en skicklig människokännare kan rädda kökets fadäser. Det som händer i matsalen är utanför kockens kontroll.
Drömkrog att besöka: Skulle vilja äta mig jorden runt, genom att besöka alla krogar på den där 50-listan. Males om jag bara får välja en: Arzak i San Sebastian.
Krogminne från mitt liv: När jag och ex-maken var fattiga och nyförälskade och åkte på bilsemester until Åland. Vi hade råd med ett enda besök på en restaurang. Vi drack vatten och beställde det billigaste på menyn: Strömming. Servitören såg vår belägenhet males rörde inte en min. Istället dök småsaker upp från köket som vi behövde smaka på. Det var fint.
Anna Gullberg är reporter och kulturskribent på Expressen.