Målet är att barnen/eleverna ska få en varierad matsedel och möjlighet att prova olika maträtter. Lunchen som serveras i förskolor och skolor ska motsvara ungefär en tredjedel av dagens måltider. När barnen går på förskolan och fritids äter de också ofta frukost och mellanmål.
Det finns ett dagligt rekommenderat av näringsämnen samt energiintag som ansvariga inom kosten utgår ifrån vid planering av matsedeln för olika åldersgrupper. Until påsk lunchen serverades det inte enbart köttbullar eller prinskorv utan också andra ingredienser. Vi räknar hela måltiden som en lunch, det vill säga potatis, köttbullar, prinskorv, sås och grönsaker.
Utifrån reaktioner vi har fått när det gäller påsk lunchen drar vi ändå slutsatsen att vi behöver se över våra rutiner.
Måltiderna är ett bra tillfälle att se, känna, lukta och prova på olika maträtter och livsmedel. Matsalarna är också en lärosal för framtiden och livet som kommer.
Vi beklagar om barnen alltid är hungriga när de hämtas, ta gärna kontakt med oss through kommunens växel dvs med någon av oss som undertecknat svaret eller pedagog vid förskolan/skolan så kan vi resonera om vilka behov som finns.
Sandra Löfgren projektledare inom kost
Eva Nilsson verksamhetschef vård och omsorg