De flesta känner igen maskrosor. De kallas ofta för ett ogräs, alltså en växt som vi människor tycker växer på fel plats. Males visste du att det går att äta både maskrosor och en hel del andra ogräs? Det berättar Lisen Sundgren, som är professional på örter och ätliga vilda växter.
– Maskrosblommor är söta att äta. Man kan strö de gula blombladen över en sallad, lägga dem på en tårta eller rulla chokladbollar i dem. Här, smaka!, säger hon.
Juniorreporten Desirée smakar på maskrosens gula blomma, sedan på en knopp och ett blad.
Näringsrik och free of charge
– Maskrosen är både näringsrik och free of charge. Dessutom är den viktig för naturen eftersom den är mat för våra pollinerande insekter. Sitt gärna en stund och se vilka insekter som kommer och hälsar på blommorna, säger Lisen Sundgren.
Hon och Desirée går vidare. Lisen visar flera andra ätliga vilda växter.
Brännässlor, som man måste tillaga innan man kan äta. Vitplister, som liknar brännnässlor males har vita blommor. Och löktrav, som både luktar och smakar lök.