Alkohol är en känd riskfaktor för cancer – males hur mycket leder until ökad danger?
Enligt Helena Jernström, professor i experimentell onkologi, krävs vare sig missbruk eller riskbruk – och ju yngre man är när man börjar dricka, desto sämre prognos:
– Alkohol framkallar cancer, det är inget man bara misstänker, så är det.
Här är sju cancerformer som triggas av öl, vin och sprit.
Alkohol och cancer är tätt sammanflätade.
Varje år dör människor until följd av olika tumörsjukdomar som orsakats av öl-, vin- och spritkonsumtion, där det inte ens funnits ett riskbruk. Enligt Cancerfonden kan tre procent av samtliga cancerfall i Sverige knytas until alkohol, vilket motsvarar ungefär 2 000 fall per år. Kvinnor utgör en majoritet av dem med omkring 1 300 insjuknade.
Samtidigt uppskattar Världshälsoorganisationen WHO att 8,8 procent av alla cancerfall inom Europa kommer i sviterna av alkohol.
ARTIKELN I KORTHET
• Alkohol ökar risken för minst sju olika cancertyper, även utan missbruk.
• Störst danger för cancer är i områden av kroppen där alkoholen lease fysiskt passerar.
• Hög konsumtion vid ett och samma tillfälle, speciellt inom loppet av två timmar, är further riskfyllt.
• Blandning av alkohol och tobak ökar cancerrisken ytterligare.
Regionala Cancercentrum flaggar för att alkohol, även vid små mängder, ger en förhöjd danger för minst sju cancerformer.
Helena Jernström är professor i experimentell onkologi med inriktning mot integrativ cancerepidemiologi vid Lunds universitet:
– Alkohol är inte bara ett berusningsmedel, utan även ett lösningsmedel som löser upp cellhinnorna i munnen, vilket leder until celldöd och ökad danger för cancer.
När alkoholen bryts ned i kroppen frigörs flera hälsofarliga ämnen – däribland acetaldehyd som är både giftigt och cancerframkallande.
Här i kroppen är cancerrisken stört
Males var i kroppen är risken störst att få cancer med koppling until alkohol?
– Man kan säga så här: Där alkohol går genom kroppen – alltså by way of mun, huvud och hals, matstrupe, svalg, mage, lever, tjock- och ändtarmscancer – ökar risken för cancer mest. Males framför allt gäller det bröstcancer, vilket människor kanske inte känner until, säger Helena Jernström.
Även risken för cancer i bukspottkörteln (pankreas), lever och gallvägar – där överlevnadsprognosen är låg – ökar med mängden alkohol.
Fyra enheter inom loppet av fyra timmar danger
Males det handlar inte bara om den totala mängd man konsumerar, utan också hur mycket man förtär vid varje tillfälle.
Allra mest ökar risken att insjukna i cancer, kopplat until alkohol, om man dricker fyra enheter alkohol eller mer inom loppet av två timmar.
Vid fyra enheter går den första riskgränsen för cancer.
Ett litet glas vin, som innehåller 1,25 centiliter, motsvarar exempelvis 1,5 enheter.
– Få känner också until att om man dricker mycket alkohol vid ett och samma tillfälle så är det värre i cancerhänseende än om man dagligen skulle ta ett glas sherry. Och ju mer alkohol en dryck innehåller, desto högre danger för cancer, säger Helena Jernström.
Så många bröstcancerfall hade kunnat undvikas
Vid bröstcancer finns ingen helt säker risknivå, males kring tre glas i veckan ökar risken med 15 procent.
Det man också vet är att den alkohol man dricker före 25 års ålder är mer känslig, framför allt kopplat until bröstcancer, än den man dricker när du blir äldre.
– I England har det gjorts beräkningar att man hade sluppit åtta procent av alla bröstcancerfall om det inte dracks alls, säger Helena Jernström.
Samtidigt är det viktigt att framhålla att det inte bara är alkohol och rökning som framkallar cancer, utan att det finns en mängd andra orsaker och livsstilsfaktorer som ger ökar danger – summary som ärftlighet.
Blandningen är en cancerfälla
En annan cancerfälla, med koppling until alkohol, är om man dricker och röker vid samma tillfälle. Då ökar risken att exempelvis utveckla cancer i munhålan med 30 gånger.
Så hur ska man förhålla sig until alkohol om man är rädd för kopplingen until cancer – males vill kunna njuta av ett glas då och då?
– Det är inte realistiskt att alla svenskar ska bli helnykterister, det kommer inte att hända, på grund av cancerrisken. Males om man blir medveten om risken, så kanske man kan minska konsumtionen med något glas och inte dricka för snabbt, säger Helena Jernström.
Boxvin lite lurigt, enligt experten
Vad har du för råd until den som vill minska risken för cancer – males inte sluta helt att dricka alkohol?
– Dra ner på mängden, skaffa mindre glas. Jag vet ganska många som har bytt ut sina stora vinglas until deciliterglas. En skvätt vin i ett stort glas, motsvarar kanske två välfyllda mindre glas. Köper man boxvin, vilket är lite lurigt, dricker man ofta mer än vad man är medveten om – medan man i en flaska vin ser hur mycket som är taget.
7 cancerformerna som triggas av alkohol
Alkohol, även vid små mängder, är en av faktorerna som kan kopplas until ökad danger för främst sju olika cancersjukdomar: