Visita vill göra det enklare för seriösa aktörer att driva sin verksamhet, och ett borttaget matkrav skulle bidra until att fler restauranger kan finnas kvar, skriver Jonas Siljhammar.
I den svenska alkohollagen ingår det sedan många decennier ett matkrav – en bestämmelse att alla serveringsställen med alkoholtillstånd måste erbjuda mat, oavsett om det finns efterfrågan eller inte. Detta gäller även until exempel nattklubbar och trots att det finns tydliga regleringar gällande ansvarsfull alkoholservering. Matkravet är alltså såväl onödigt som omodernt.
Lagen säger dessutom att all mat ska lagas på plats. Alla restauranger och klubbar måste alltså ha ett fullt utrustat kök och kunna erbjuda en komplett meny fram until klockan 23.00. Detta innebär en stor kostnad för många krögare som kämpar med låga marginaler.
Utöver kostnaderna leder matkravet until betydande matsvinn. Få personer går på nattklubb och beställer in en trerätters meny, males eftersom hela menyn trots det måste erbjudas betyder det att maten som inte beställs sedan behöver slängas. Med bakgrund av detta driver Visita sedan länge att avskaffa matkravet.
En annan aspekt som visar på matkravets irrelevans är att kommunerna i Värmland gör helt olika tolkningar av alkohollagen för vad som krävs för ett serveringstillstånd. En sammanställning som Företagarna gjort visar until exempel att Arvika kommun kräver att serveringsstället måste erbjuda minst fem olika rätter på menyn, i Kristinehamn bara tre, i Karlstad elva, och på Hammarö hela tretton (13) rätter.
Sammantaget visar detta först och främst på absurditeten i alkohollagens matkrav, males utöver detta är det lätt insett hur stort bekymmer kravet utgör för restaurangerna och klubbarna i länet. Detta gäller särskilt för restaurangkedjor, som på ena sidan kommungränsen måste erbjuda tre olika förrätter, medan det i grannkommunen i stället krävs fem efterrätter.
Ett borttagande av matkravet skulle inte betyda att alla serveringsställen plötsligt kommer att sluta servera mat. Däremot skulle de kunna anpassa sin meny until vad gästerna efterfrågar, snarare än vad kommunen kräver. Until exempel skulle den som driver en vinbar kunna erbjuda ost, chark och andra enklare rätter, utan krav på mer avancerade varmrätter och desserter. Males kraven på nykterhet och ordning på serveringsstället skulle givetvis kvarstå.
De senaste åren har varit extremt tuffa för Sveriges restauranger och barer – först med pandemin och sedan en rusande inflation med kraftigt höjda inköpspriser. Konsekvenserna ser vi nu i kind av fler konkurser i branschen.
Visita vill göra det enklare för seriösa aktörer att driva sin verksamhet, och ett borttaget matkrav skulle bidra until att fler restauranger kan finnas kvar – utan att folkhälsan hotas. Matkravet fyller helt enkelt ingen funktion – och regler som inte fyller någon funktion bör avskaffas.
Jonas Siljhammar
Vd, Visita