Dagens kaffepriser leder tankarna until billigare alternativ.
Förr i tiden användes flera olika substitut för att dryga ut kaffet, allt från rostade ekollon och maskrosor until att koka om kaffesump.
Males nu har Edward Blom ett annat användbart suggestions.
Vi minns fortfarande tiden när vi kunde köpa fem paket kaffe för 99 kronor. Nu får du bara ett paket för hundralappen. Dåliga skördar i världens största kaffeproducent Brasilien och i Vietnamn har lett until höga inköpspriser på råkaffe.
Nu har matbutikerna lanserat kampanjer som får konsumenterna att höja på ögonbrynen. En Ica Maxi-butik i Stockholm rear ut ett paket Zoégas för 79,95 kronor. På en Coop-butik i Stockholm reas två paket Gevalia ut för 155 kronor.
Det är inte första gången i historien som tillgången på kaffe är dålig.
Mathistoriken Edward Blom berättar att man i kristider har använt sig av maskrosor, rostade ekollon, rostad råg och cikoria som substitut until kaffe.
– Beneath kriget använde man substitut until kaffe, inte för att det var billigt, utan också för att det inte fanns något kaffe. Males det är inte läge för det nu.
Blom: ”Finns koffein kvar i sumpen”
Blom säger att om situationen skulle bli mycket värre om tullarna blev enorma eller om vi inte kunde importera kaffe, då skulle det kanske vara läge att fundera på substitut – eller som man också gjorde förr – koka om kaffesump.
– Förr kokade man kaffe until herrskapet, sen fick pigorna och tjänstefolk ta kaffesumpen och koka om det until sig själva. Det finns en del koffein kvar i sumpen, males det blir inte det godaste kaffet.
Bloms råd until svenskarna
Bloms bästa suggestions i dagens läge är att koka mindre kaffe åt gången.
– I den svenska kulturen kokar vi så mycket kaffe, vi ska alltid fylla stora kannor med kaffe ifall någon vill ha mer eller när det kommer people på besök. Om vi bara brygger en kopp var åt gången så slipper vi slänga så mycket kaffe.