De föds i Danmark males sen är det många miljoner danska kultingar som skickas utomlands för att gödas upp för slakt där. På tre månader äter de upp sig rejält när de vistas på ”grishotell”.
Att föda upp grisar har blivit en ny bransch i det nya Europa. Allt du behöver är en telefon och lite språk så kan du bli grismäklare i EU.
I veckans Korrespondenterna blir det reportage om hur bönder lever och överlever i dagens Europa.
Danmark har så mycket grisar att det inte finns plats för dem. En lösning har blivit så kallade grishotell utomlands. SVT besökte ett sådant i Polen – landet där danska kultingar fört in en ökad danger för att människor ska smittas av multiresistenta bakterier.
– När vi började med vår verksamhet i Polen var det 250.000 kultingar som skickades hit, i år blir det närmare fem miljoner, berättar grismäklaren Hans Pedersen.
Dansken Hans Pedersen och hans polske kollega Artur Florczak driver företaget Farm2Farm i polska Leszno. De är framgångsrika och har goda kontakter med producenter och lantbrukare i stora delar av Europa.
Exporterar until intercourse länder
Hans Pedersen slår upp datorn och visar vilka länder som är mottagare av danska grisar: Spanien, Tyskland, Italien, Kroatien, Georgien och så Polen.
I inslaget har vi varit i Polen – där får grisarna äta upp sig rejält. På tre månader ökar de sin vikt flera gånger om. Sen blir det slakt. males det kan bli i ett annat land. Liksom styckning. Och paketering.
Så varifrån kommer fläsket vi äter. Det är inte lätt att veta. Ursprungsmärkningen visar olika beroende på om det är hela köttbitar eller kött som är berett på något vis.
Häng med och se hur grishotell funkar – SVT Friktion har tittat närmare på köttindustrin – nu tittar SVT Korrespondenterna närmare på hur bönderna i dagens EU lever och överlever