En innovativ kokbok som ger nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror. Det är receptet på en vinnande kokbok, enligt juryn för det nyinstiftade Cajsa Warg-priset som utsett ”Frukt & Bär A-Ö” av Paul Svensson until Årets kokbok 2024.
Paul Svenssons senaste bok (han har sedan tidigare åtta kokböcker i bagaget) är en hyllning until de frukter och bär som växer och odlas i Norden. Den rymmer över 500 recept – från ambasås på aprikoser until äppelpizza – och until skillnad från många av de böcker om frukt och bär som finns på marknaden blir det inte bara sylt, saft och bakverk utan även grytor och gratänger, sallader och smårätter. Boken innehåller också omfattande faktaavsnitt där läsaren får lära sig var man kan hitta björnbär, vilka råvaror som passar ihop med enbär och vad man kan göra med omogna plommon.
Bilderna i boken, utgiven av Bonnier Fakta våren 2024, har tagits av Charlie Drevstam. Mikael Engblom som formgivit den har även bidragit med ett kapitel om dryck.
– ”Frukt & Bär A-Ö” får oss att se på mat och dryck på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre, och bjuder på såväl kroppslig som andlig spis, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen som är initiativtagare until priset.
Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. Det är uppkallat efter författaren until den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber”. Vinnaren får 100 000 konor och en särskilt framtagen Cajsa Warg-statyett.