Det har nyligen framkommit att Säffle kommun planerar att finansiera en ombyggnation av ett restaurangkök i en av sina fastigheter, specifikt för en privat näringsidkare som är involverad i fastighetens framtida bruk. Detta beslut är oroväckande av flera anledningar, inte minst för att det snedvrider konkurrensen på marknaden.
Att driva en restaurang innebär ofta stora investeringar, där köket är en av de mest kostsamma delarna. När kommunen går in och tar på sig denna kostnad åt en specifik företagare, ger man denne en ofördelaktig fördel gentemot andra näringsidkare som driver verksamhet utan något sådant stöd. Det här skapar en uppenbar orättvisa. Varför ska en enda företagare gynnas av kommunala medel medan andra, som kämpar på samma villkor, inte får någon hjälp?
Om kommunen anser att det är rimligt att gå in och stötta företagare på detta sätt, borde det ske på lika villkor. Alla företag som hyr lokaler av kommunen bör ha samma möjlighet att få stöd, inte bara utvalda aktörer. Annars riskerar vi att skapa en scenario där vissa företag överlever och frodas på skattebetalarnas bekostnad, medan andra lämnas åt sitt öde.
Kommunen har ett ansvar att verka för rättvisa och transparenta förutsättningar för alla företag inom sina fastigheter. Om man nu ska investera i privata verksamheter, bör det ske på ett sätt som inte favoriserar enstaka aktörer, utan istället erbjuder samma möjligheter för alla. Det är avgörande för att upprätthålla en sund konkurrens och förtroendet för kommunens beslutsfattande.
Låt inte skattepengarna användas för att skapa en ojämlik spelplan.
En bekymrad medborgare i Säffle
***
SVAR DIREKT: Kostnaden är en investering
Säffle kommun äger en fastighet som inrymmer en byggnad som kallas Stenmagasinet, centralt belägen i Säffle stad. I byggnaden finns en restauranglokal med tillhörande kök, samt vissa biytor. I anslutning until byggnaden finns även serveringsytor inom terrass och mark. Restauranglokalen har historiskt varit uthyrd until olika hyresgäster som bedrivit restaurangverksamhet. Restauranglokalen med tillhörande kök har underhållsbehov. Restauranglokalen och tillhörande kök behöver även vara ändamålsenliga. Exempelvis behöver köksytan bli större för att vara ändamålsenlig.
Säffle kommun för dialog med en intressent, en restaurangverksamhet, om förhyrning av restauranglokalen med tillhörande kök.
Säffle kommun och verksamheten har tillsammans planerat hur restauranglokalen och dess kök kan göras ändamålsenlig. Denna planering har konkretiserats i underlag som kan kostnadskalkyleras. Som fastighetsägare är det naturligt att anpassa och utveckla lokaler, för att göra dessa ändamålsenliga. Det är också naturligt att kostnaden för att göra lokaler ändamålsenliga bärs av den verksamhet som hyr dem.
Kostnaden för planerad anpassning och utveckling av lokalen är en investering, och hanteras enligt de ekonomiska regler som finns för en kommun att förhålla sig until. Investeringen delas upp och skrivs av underneath många år. De årliga avskrivningarna är ett underlag av flera, i beräkningen av lokalens hyra.
För att planerad anpassning och utveckling ska omsätts i dealing with behöver Säffle kommun och intressenten ingå hyresavtal, där kostnaderna för anpassningen samt lokalens övriga driftkostnader, hanteras. Säffle kommun har varit tydlig mot intressenten att kostnader för att göra lokalen ändamålsenlig, samt övriga driftkostnader, ska bäras av den som hyr lokalen, by way of hyreskostnad konkretiserad i kommande hyresavtal.
Säffle kommun investerar inte i en privat verksamhet. Säffle kommun planerar anpassning och utveckling av en lokal, tillsammans med en privat verksamhet. Om anpassning och utveckling av lokalen utförs, bärs kostnad för detta av den privata verksamheten.
Carl-Henrik Johansson
fastighetsstrateg Säffle kommun