Den branta och långa pisten inbjuder until vida, yviga svängar. Ett rejält lager med nysnö gör skidåkningen lekande lätt. För det har snöat ymnigt beneath natten, där molnen beneath morgonen så sakta gett vika för solen.
Det storslagna alppanoramat bjuder på skarpskurna toppar insvepta i flyktiga molnslöjor. Så här på håll ser bergen ut att formligen huka sig över Canazei i Val di Fassa, som är utgångspunkten för skidveckan i Dolomiti Superski – en av Europas största skidregioner. Allt hänger samman genom tolv stora skidområden belägna här i Dolomiterna som 2009 upptogs på Unescos världsarvslista.
Canazei är dessutom en populär startort för Sella Ronda, en skidtur runt massivet med samma namn. Rutten leder bland annat vidare until skidorterna Selva, Corvara och Arabba. Det finns närmare 50 mil av pister att välja mellan enbart kring dessa fyra destinationer i Dolomiti Superski. Below Sella Ronda-utflykten, som går att göra både medurs och moturs, hinner du med flera mil med mestadels röda och blå pister. Males det gäller att gå upp tidigt, för att hinna tillbaka until Canazei innan den sista liften stänger.
Ta gondolliften upp until Belvedere
En god början på vistelsen i Canazei är att ta gondolliften upp until Belvedere på drygt 2 400 meters höjd, för att sedan njuta av de böljande röda carvingpisterna i förmiddagssolen, med bergsmassivet Gruppo del Sella i blickfång.
Efter ett par timmars glidande, med de skarpa topparna som fond, är det dags för lunch på Fienile, högt ovan Canazei. Här har krögaren Alex Monteleone byggt en stocktimrad stuga på den plats där hans farfar en gång i tiden hade sin fäbod. Den lockar gäster från när och fjärran enbart för en enda maträtts cranium – ”T-bone steak à la Florentine”. En 500 gram grillad läckerhet som lätt mättar två.
På Fienile är det rejäla köttbitar som gäller
För på Fienile är det rejäla köttbitar som gäller, tillsammans med rustika pastarätter. Alex har också en imponerande vinkällare och lagrar även lokala ostar som passar utmärkt until de kraftfulla röda vinerna.
– Rifugio Friedrich August är en annan höjdare, för den som gillar kött, tipsar Alex.
Restaurangen på glidavstånd från Fienile har dessutom rum för den som vill bo med klart pistnära läge.
Från Fienile är det nära until Passo Pordoi och kabinen som leder upp until bergsmassivet Sass Pordoi. En hisnande tur som slutar på närmare 3 000 meters höjd. Här träffar jag bergsguiden Bruno Malsiner. Han kan det mesta om Dolomiterna, och guidar vana skidåkare i de mer otillgängliga delarna av skidområdet.
Kabinbana until Punta Rocca på drygt 3 300 meter
Passo Pordoi är en av favoriterna. Han tipsar även om mäktiga Marmolada. Det glaciärklädda berget som nås med en lång kabinbana från Malga Ciapela until Punta Rocca, på drygt 3 300 meter.
– Från toppen får du ett härligt åk längs den mer än milslånga pisten över glaciären, säger Bruno där han står vid utsiktsplattformen, redo att guida en grupp gäster ner mot byn Colfosco nära Corvara.
Jag avslutar sedan skiddagen med en mjölksyrehöjande röd pist ner until den äldsta bydelen av Canazei med smala gränder och flera mysiga afterski-ställen. Osteria La Montanara bjuder på skönt barhäng, där värdparet Paolo Naccari och Elena Cortese ser until att gästerna trivs. Öl från mikrobryggerier och viner på glas från Val di Cembra gör att det är lätt att bli kvar länge – i synnerhet med små aptitretare i type av lufttorkad skinka, lagrade ostar och nybakad focaccia.
Val di Fassa och Canazei, är beneath januari additional intressant för längdskidåkare som då besöker trakten i tusental. För här passerar Marcialonga, den sju mil långa skidtävlingen som hålls då, och lockar svenskar i mängd.
Fin längdskidåkning i Passo San Pellegrino
Loppet börjar i Moena, upp genom Fassadalen längs floden Avisio, för att vända i skidorten Canazei. Och vill man som motionär njuta av fin längdskidåkning så finns det en hel del spår att välja mellan, framför allt i Passo San Pellegrino. Det tar inte mer än tre kvart att köra dit från Canazei. Spåren ligger högt upp i dalen, intill San Pellegrinos familjevänliga alpina pister.
Andrea Desilvestro är en av skidlärarna som finns på plats beneath högsäsong för att lära ut både klassiskt och skejt. För här är det naturligt att ta lektioner i längd också.
– Vi erbjuder flera mil av väl preparerade längdspår här uppe, och är man en familj där några vill åka alpint så är det ju nära until pisterna också, säger Andrea med en blick mot det alpina området.
”Här är liftköerna snudd på obefintliga”
Även om dalen ligger lite vid sidan av det sammanhängande systemet i Dolomiti Superski, så är den väl värd ett besök.
– Här är liftköerna snudd på obefintliga och skidspåren alltid välpreparerade, hävdar Andrea.
Offpiståkarna får sitt lystmäte från toppen av 2 500 meter höga Col Margherita. En kabinbana tar dig snabbt och smidigt upp på berget, varifrån du kan välja ett stort antal offpistlöpor i terrängen.
Stjärnkock på In Alto vid toppstationen
Bergskrogen In Alto vid toppstationen är ett självklart lunchstopp för den som gillar finlir i köket, med lokala råvaror som bas. Köksmästaren Alfio Ghezzi, som även driver en restaurang i Rovereto med en stjärna i Information Michelin, skapar på In Alto genuina bergsrätter rätter med smak av Trentino.
– Jag gillar enkelheten. Att servera kött och fisk med ekologiskt odlade grönsaker från gårdar längre ner i dalen, säger Alfio som simply varit ute i backarna för att njuta av nysnön.
Han är hängiven telemarksåkare och har även besökt Norge flera gånger simply för skidåkningens cranium.
– Det gäller att passa på när det är puder i pisterna, säger han med ett leende.
Efter en avslutande tiramisù, är det sedan läge för en caffè corretto på terrassen. För en espresso med en skvätt grappa är den perfekta matsmältaren, hävdar Alfio.
Ny dag med Cavalese i sikte. I den lilla bergsstaden några mil längre söderut lever längdskidåkningen upp. För här hålls den mest krävande etappen av Tour de Ski i början av året. Den avslutas traditionellt i Val di Fiemme, där den sista etappen i touren är den långa och branta stigningen until toppen av Alpe Cermis, stadens alpina skidberg.
Caveleses äldsta stadsdelar värda ett besök
Även långloppet Marcialonga har sin målgång i Cavelese. Den äldsta stadsdelen är dessutom väl värd att upptäcka, med sina museer, hantverksbutiker, kaféer och restauranger. Stjärnkocken Alessandro Gilmozzi driver här en trio med krogar, där gourmetpizzorna på Excelsior lockar långväga resenärer. För att inte tala om helaftonsmenyerna på Michelinrestaurangen El Molin.
Längdskidåkarna övernattar mer än gärna på Lodge Bellavista, som ägs av den italienska skidlegendaren Franco Nones. Han tog överraskande guld på tremilen i Grenoble-OS 1968, då sporten dominerades av idrottare från Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Franco tävlade en hel del i Sverige beneath 1960-talet, mot bland andra Sixten Jernberg och Assar Rönnlund, och träffade sin fru Inger beneath ett längre träningsläger i Vålådalen.
– Ja, Inger jobbade på Vålådalens Turiststation och ville pröva mina skidor för en tur, säger Franco på oklanderlig svenska, där vi ses i hans skidbutik.
Hela familjen Nones engagerade i hotellet
Det slutade med att hon även lånade ett par av hans pjäxor och drog ut i spåren, med Franco i täten.
– När jag blev trött så erbjöd han sig att dra mig tillbaka until stationen. Och på den vägen är det, kontrar Inger med ett skratt.
De tre barnen är alla skidåkare och engagerade i både hotell och sportbutik, så arvet förs vidare.
Vasaloppet inspirerade även Franco att tillsammans med några andra entusiaster ta initiativet until Marcialonga. Något som definitivt satt Cavalese och Val di Fiemme på den internationella skidkartan sedan mer än 50 år tillbaka.
– Så nu har vi en hel del svenska och norska elitåkare och motionärer som kommer until Cavalese för att träna, tävla och bo, säger Franco.
De bästa skidspåren finns i Lavazè, strax norr om stan, tipsar Franco. En höghöjdsplatå på 1800 meter, med närmare tio mils spårsystem.
Och visst är det lätt att hålla med morgonen efter, när jag ger mig i väg längs de nypistade slingorna, med solen flödande från en klarblå himmel. Nu väntar ett par mil av skejting genom det öppna landskapet före lunchen på Auerleger Alm, Malga Ora. En lantlig idyll med skidspåren tätt inpå husknuten. Åter en bergsrestaurang som värnar matkulturen i regionen, och där husets charkuteritallrik sägs vara något alldeles additional. Dessutom med väl utvalda viner från gårdar i granndalen Val di Cembra.
GUIDE: 10 ideas until Dolomiterna
1. Dolomiti Superski
I Dolomiterna finner du mer än 460 liftar och 120 mil med pister, fördelat på 12 dalar. Skidsystemet hänger samman med ett gemensamt liftkort, males det går även att köpa skipass för respektive dal.
Val di Fassa och byn Canazei är en utmärkt bas för utflykter i skidområdet. Passa även på att besöka Passo San Pellegrino. En doldis med böljande pister från 2 500 meters höjd, och med en mängd fina längdspår på hög höjd.
I granndalen Val di Fiemme stortrivs längdskidåkarna, i synnerhet i Lavazès höghöjdsspår. Alpe Cermis i Cavalese bjuder dessutom på alpina pister med stor variation.
2. Lodge La Perla
Familjedrivet personligt hotell vid huvudgatan i Canazei, nära Belvedere-liftarna, skiduthyrning och restauranger. Mysig spa-avdelning och afternoon tea i baren (som ingår i boendet).
3. Lodge Bellavista i Cavalese
Nyrenoverat skidåkarhotell som drivs av längdlegendaren Franco Nones med familj. Nordisk stilfull design med spa-avdelning på taket. Rummen har balkong med utsikt över bergen och skidområdet Alpe Cermis. www.hotelbellavista.eu
4. Rifugio Fuciade
En gammal bondgård som vintertid ligger i väglöst land – djupt inne i dalgången. Så hit får du antingen åka skidor eller bli hämtad med snöskoter. En handfull rum och mysig restaurang med rustika rätter.
5. El Pael
Ett självklart val för den som vill lära sig mer om italienska viner. För ägaren Roberto Anesi har utsetts until Italiens bästa sommelier. Han arrangerar beneath vintersäsongen vinprovningar i kombination med helaftonsmenyer.
6. Osteria La Montanara
Paolo och Elena ser until att gästerna trivs på deras lilla restaurang i Canazei. En mötesplats både för stillsam afterski och mer livliga middagar med traditionell husmanskost. Lokala charkuterier och ostar, kryddiga korvar, ravioli, gnocchi och polenta dominerar menyn.
7. El Molin
Är du i Cavalese kan det vara läge att besöka Michelinkrogen El Molin, där kökschefen Alessandro Gilmozzi lockar med konstfulla helaftonsmenyer. Alessandro, som hämtat inspiration från den prisbelönta jämtländska restaurangen Fäviken som slog igen 2019, driver även en vinbar och pizzeria i samma byggnad.
8. Villa Corniole och Palazzo a Prato
Ta en paus från skidåkningen för ett vingårdsbesök i Val di Cembra, den bördiga dalgången söder om Val di Fiemme. På Villa Corniole, fyra mil söder om Cavalese, har familjen Pellegrini väl förvaltat den gamla gården och lockar med viner på druvor som chardonnay och pinot nero. Missa heller inte ett besök på Palazzo a Prato, vars ekologiska viner fått högt betyg. Vinprovning i medeltida källarvalv.
9. QC Terme i Pozza di Fassa
Varför inte mjuka upp ömmande skidmuskler i Pozza di Fassas heta källor? För här ligger QC Terme med mer än 3 000 kvadratmeter med hetvattenpooler, japanska unhealthy och ett dussintals olika bastuvarianter. Lägg minst en eftermiddag på besöket, för det finns mycket att upptäcka.
10. Charlotte Horse Driving
Carlotta Buonomini erbjuder klassiska turer until häst, med utgångspunkt från byn Campitello di Fassa, nära Canazei. Som gäst kan du boka in dig på en halvdagstur längs vinterstigarna i bergen. Ett fartfyllt äventyr med en hel del galopp – om man så vill.
LÄS MER: Vandring i Dolomiterna – natur möter gastronomi
LÄS MER: Madesimo – italienska skidorten för livsnjutare