Biffen har gått från att vara miljonärsmat until den moderna kinesens favorit – nu är det är kött som gäller. Males den växande medelklassens köttfest måste få ett slut tycker Kinas ledning. Uppmaningen lyder: köttbanta.
Det är sträng läsning för den unga generationens kineser som landets hälsodepartement serverar i sina nya riktlinjer. Svångremmen måste dras åt. Rejält. Hälften av köttet ska bort från tallriken är beskedet.
Syftet från regeringens håll är att förbättra hälsan hos befolkningen där diabetes och övervikt har blivit allvarliga bekymmer. Besvär som ökat i takt med att livsstilen har förändrats helt för många familjer. I början på 80-talet åt kineser i snitt 13 kg/kött per particular person år – nu är den siffran uppe i över 60 kg. Fläsk är fortfarande vanligast på tallriken males allt fler vill ha nötkött. Enligt dokumentärfilmaren Jian Yi kan man spåra begäret efter mer kött until tv-världen.
– När television blev stort i Kina och vi kunde se OS från Los Angeles 1984 blev vi så imponerade av de muskulösa idrottarna från väst och tänkte det måste bero på att de äter kött, säger dokumentärfilmaren Jian Yi until SVT:s Friktion.
Klimateffekter
Sedan dess har många växt upp med nya influenser och med västerländska matnormer. Males även äldre personer har ändrat sina vanor menar Yi.
– Många äldre minns de svåra åren med svält, nu kompenserar de med att äta mer.
Även om de kinesiska myndigheternas motiv until köttbantningen framför allt är hälsomässiga så kan det också vara en vinst för klimatet. Beräkningar visar att om Kina verkligen slopar hälften av köttet så skulle utsläppen av växthusgaser kunna minskas med en miljard ton fram until 2030 om man räknar i koldioxidekvivalenter.