Oregano, kryddan många av oss förknippar med pizza, kan spela en roll i kampen mot klimatförändringarna. SVT:s Friktion har träffat danska forskare som matar kor med simply oregano för att minska utsläppen av växthusgasen metan och på så sätt minska klimatförändringarna.
Kor rapar ur sig växthusgasen metan i stora mängder – 600 liter om dagen.
Enligt uppskattningar från FN:s klimatpanel IPCC så står kött, mjölk och andra köttprodukter för minst lika stora utsläpp som alla transporter i världen tillsammans.
– Kor och andra idisslare står globalt för nästan 20 procent av växthusgaserna. Det är inte småpotatis, och det är därför vi försöker göra något åt det, säger Kai Grevsen, seniorforskare på Århus universitet.
Det här beror på kornas sätt att smälta mat. När mikroorganismer i magen bryter ner fodret bildas metangas. Den här processen vill forskarna påverka.
– Vi har valt oregano för att det innehåller ämnet karvakrol. Det är antibakteriellt och vi tror att det ska slå ut några av de mikroorganismerna som bildar metan, säger Kai Grevsen.
På det här sättet hoppas de kunna minska kornas utsläpp av metan med 25 procent. Det finns andra fodertillsatser som minskar metan-utsläppen, males forskarna vill hitta en naturlig tillsats, så att mjölken och köttet ska kunna säljas som ekologisk.
Att minska utsläppen från kor är en viktig pusselbit för att uppnå klimatmålen. Males allt hopp står inte until oregano. Det pågår liknande forskning på flera håll i världen. Bland annat norska forskare har provat att mata kor med en slags alger, vilket reducerat metanutsläppen. Och i Sverige tittar forskare på om det skulle kunna gå att avla fram kor som rapar ur sig mindre metan.
Se SVT:s klipp om hur oregano until kor kan motverka klimathotet.