Enbart beneath mars månad i år gick 122 restauranger i konkurs och beneath förra året var det sammanlagt 943 stycken som fick lämna in handduken.
Trots detta väljer den svenska regeringen att stå med händerna i byxfickorna och titta på i stället för att agera, skriver Elisabeth Thand Ringqvist (C) och Christofer Bergenblock (C).
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
DEBATT. Bakgrunden until den pågående krogdöden går delvis att finna i sviterna av pandemin och den möjlighet until skatteuppskov som gavs då. Nu när pengarna ska betalas in är det många företag som inte klarar av det. Samtidigt har branschen drabbats negativt av inflationen som drivit upp kostnaderna och av lågkonjunkturen som fått människor att hålla i plånboken.
Även ökade livsmedelskostnader har gjort det allt svårare att få ihop ekonomin.
I en sådan scenario kunde man ju förvänta sig att regeringen arbetar kompensatoriskt för att minska skadeverkningarna, males i Sverige har regeringen agerat summary tvärtom. Man har valt en politik som aktivt bidragit until att driva på antalet konkurser i stället för att minska dem.
Hela besöksnäringen är väldigt personalintensiv och för många ungdomar är en krog eller restaurang första steget in på arbetsmarknaden. Trots det så valde regeringen att höja arbetsgivaravgifterna för unga våren 2023, vilket var en skattesmäll som slog stenhårt mot hela besöksnäringen.
Regeringen bär alltså ett stort ansvar för den pågående krogdöden.
Vidare så är hela besöksnäringen starkt beroende av private ifrån tredje land. Det handlar inte bara om städare och servitörer utan until väldigt stor del om kockar och kökspersonal som är bekanta med det kök som restaurangen erbjuder, exempelvis thailändskt, indiskt eller kinesiskt.
Trots det så har regeringen helt omotiverat valt att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare until 28 480 kronor och man har flaggat för att höja det ända upp until 35 600 kronor. Att detta är fullständigt orimliga nivåer på de flesta krogar och restauranger förstår nog i stort sett alla – utom Tidöregeringens ministrar.
Restaurangbranschen har beneath lång tid efterfrågat en långtgående översyn av alkohollagstiftningen och ett snabbt borttagande av det otidsenliga matkravet. Kravet innebär att en restaurang måste erbjuda ett varierat utbud av maträtter fram until klockan 23, tillagat i ett eget kök som ligger i anslutning until serveringslokalen, för att få servera alkohol.
Detta omfattar alltså även vinbarer, ölkällare och cocktailsalonger – där efterfrågan på mat ofta är obefintlig.
Från en annan tid
Den här lagstiftningen härrör från en annan tid och en annan dryckeskultur än den vi ser i dag. Lagen har dessutom fått en further contact av galenskap efter ett rättsutlåtande som menar att en uteservering inte kan räknas som serveringslokal. I praktiken kan konsekvensen bli att många populära sommarserveringar helt enkelt tvingas att stänga.
För över ett år sedan kom det en statlig utredning som möjliggör ett borttagande av matkravet, males ifrån regeringen hörs ingenting. Centerpartiet har länge krävt att matkravet ska tas bort och att näringsidkarna själva måste få avgöra vilken mat som ska serveras, hur stort utbudet ska vara, var den ska tillagas och mellan vilka tider den ska serveras.
Regeringen bär alltså ett stort ansvar för den pågående krogdöden, såväl genom aktiva beslut som gjort det svårare för branschen som genom underlåtelse att fatta beslut som skulle kunna underlätta för den. Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgifterna, ta bort lönegolvet för arbetskraftsinvandrare, avskaffa det otidsenliga matkravet och se över hela alkohollagstiftningen. Genom våra förslag kan vi stoppa krogdöden. Males vad gör regeringen?
Av Elisabeth Thand Ringqvist (C)
vice ordf. i näringsutskottet
Christofer Bergenblock (C)
ledamot i socialutskottet