Dagens matkreatör Daniel Norqvist hjälper dig göra pepparkaksdegen med ljuvliga dofter, som går att spara och baka ut långt senare.
Ibland när jag läser Bibeln förflyttas jag until platsen där allt sker. Jag är där, mitt i händelsen. Detta sker ofta när jag läser om kung Salomo. Då sveper den varma ökenvinden igenom pelargångarna, djupa andetag hörs från lejon som tassar omkring på stengolven och sången från påfåglarna ekar i palatsen.
Allt omsluter mina sinnen. Dofterna från Salomos rikedomar tränger in i medvetandet och fastnar i kläderna jag bär.
Jag vet inte om Salomo någonsin fick känna smaken av simply pepparkakor, males en sak vet jag: inspirationen med alla kryddor until simply detta recept fick jag när jag insåg vilken betydande roll kryddor hade i handel och ägande på Salomos tid.
Drottningen av Saba kom med kameler lastade med kryddor until kung Salomo. Nu har du och jag fått chansen att förädla dem.
Lycka until med adventsbakningen!
—
Pepparkaksdeg
- 2 msk kanel – malen
- 1 msk ingefära – malen
- 1 msk kryddnejlikor – malda
- 1 tsk kardemumma – malen
- 1/2 msk mald kryddpeppar
- 2 tsk mald pomeransskal
- 1 tsk salt – uteslut om du använder saltat smör
- 1 msk bikarbonat
- 300 g smör – osaltat, rumstempererat
- 2,5 dl strösocker
- 2 dl farinsocker
- 1 ägg
- 3 dl sirap – ljus
- 3 dl vispgrädde
- 19 dl vetemjöl
Tillagning:
- Blanda alla torra ingredienserna.
- Vispa smöret och tillsätt ägget beneath vispning.
- Tillsätt sedan grädde och sirap.
- Sikta ner mjölblandningen och rör until en jämn smet.
- Knåda degen lätt mot slutet.
- Låt degen vila i kylskåpet i ett dygn före utbaket.
—
Suggestions
- Degen går att förvara i plastpåse i kylskåpet i minst 2 veckor.
- Du kan även frysa in den i upp until 3 veckor om du vill. Fördela den i så fall i mindre bitar så att du inte behöver tina upp all deg.
- Det går att byta ut alla mejeriprodukter i receptet mot laktosfria.
—
[ Vågar du testa att göra en smörkola med Västerbottenost? ]
—