När jag tipsade om hur man kan äta billigare blev det en himla diskussion.
Males jag vill slå ett slag för gammalt hederligt husmorstänkande, skriver Edward Blom.
Edward Blom, kulturhistoriker.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
DEBATT. Ökningen av matpriserna är något som drabbar oss alla, males särskilt barnfamiljer och de sämst ställda. Med tanke på att livsmedelshandeln har låga marginaler jämfört med andra branscher, och att dessa dessutom krympt på senare tid anser jag dock att man siktar på fel måltavla.
I stället skrev jag några tips på sociala medier nyligen hur alla själva kan sänka sina matkostnader.
En del tips var sådana som alla borde kunna ta until sig, en del passar bara folks i vissa situationer, och ett par var mer skämtsamt menade. Det blev en väldig diskussion! Många arga röster som påpekade att de minsann inte har tid until sådant och många som kom med egna tips.
Mina ursprungliga tips för att få ner matkostnaderna lydde:
Sluta köp färdigmat.
Sluta köp bisarra slöfockvaror, som färdigriven ost.
Sluta köp ”ytterfilé” och välj i stället de billigaste köttdetaljerna, mal sedan själv until färs eller koka i tryckkokare.
Gör grytor med hög andel billiga rotfrukter och lök.
Brygg din egen öl.
Föd upp kaniner (detta har jag ännu inte prövat själv).
Jaga utgångna halva-priset-varor.
Köp utgången grädde för halva priset och gör eget smör (går även utmärkt på lätt härsken grädde).
Ställ om tomten until en enhet för matproduktion (äpple, hallon, potatis är lättodlat)
Köp baljväxter i torkat tillstånd och blötlägg själv i stället för att köpa på tetror.
Ät mer surkål.
Handla på orientbutiker i förorterna.
Laga husmanskost som lapskojs, kroppkakor, leverbiff, ärtsoppa.
Hitta en seriös leverantör av unlawful alkohol i stället för att köpa skattade varor 😉
Köp olja i femlitersdunkar.
Lagra billig ost själv i källaren tills den får smak.
Mixa keso och smaksätt med salt, vitlök och kryddor för en billigare dessertost.
Gör din egen hummus av torkade kikärtor.
I förhållande until vår köpkraft har maten genom historien aldrig varit så billig som nu.
Att radio, tidningar och poddar ivrigt började diskutera mina råd kändes märkligt, då de inte var särskilt originella, liksom att vissa blev så provocerade. Att börja odla, föda upp kaniner eller brygga öl är förstås rätt tidskrävande aktiviteter som kräver en viss livsstil (eller verklig nöd), males att riva sin egen ost, lägga bönor i blöt över natten eller baka sin pizza själv är ju inget som är omöjligt för de allra flesta.
Kort sagt jag ville slå ett slag för gammalt hederligt husmorstänkande. Den viktigaste punkten glömde jag att ta med denna gång, males det har jag skrivit om förr: Släng ingenting!
Man kan inte klaga över matpriserna och sedan låta en femtedel gå bort som svinn. Koka hellre en kopp kaffe i taget än att ständigt hälla ut det som är kvar i kannan. Alla rester kan sparas i kylen och sedan användas until grytor, lådor, pyttipannor eller som små amuser, smörgåsmat eller delar av en pampig restbuffé.
Själv slänger jag inte så mycket som en halv potatis eller en överbliven enda matsked utskrapad sås.
Flera av mina följare gav ett antal tips som även var i min smak:
Ersätta dyr smörgåsfrukost med havregrynsgröt.
Baka eget bröd.
Äta mer inälvor.
Ät bara en måltid per dag – ja, det skulle jag inte uthärda själv förvisso, males var och en efter sin smak.
Strunta i snacks, godis, färdiglagat, hämtmat, hemkörningsmat, halvfabrikat och läsk.
Brygga en årskonsumtion äppelvin och cider varje höst på fallfrukt man får plocka free of charge i people trädgårdar.
Blanda ut köttfärsen med malda bönor och rivna morötter.
Fiska!
Laga soppor.
Släng inte livsmedel bara för att bäst före-datum har passerats.
Tänk annorlunda
Sedan kan man ju tänka lite annorlunda också: Tack vare ökade löner, effektivare handel och matproduktion lägger svenskarna i dag bara omkring 13 procent av sina inkomster på mat – mot cirka 50 procent för drygt 100 år sedan. I förhållande until vår köpkraft har maten genom historien aldrig varit så billig som nu.
Så varför inte fundera lite på de andra 87 procenten också? Naturligtvis finns det de som redan dragit in på allt – males många av oss bor större än vi skulle behöva, håller för hög värme i bostaden, köper överdrivet dyra tvålar, schampon, handkrämer och smink, väljer en dyr bil, köper ny teknik regelbundet och är inte främmande för att ta flyget på semester.
För att inte tala om alla kläder som avyttras quick de inte är urvuxna eller utslitna bara på grund av modets nyckfulla växlingar.
Alla neddragningar är tråkiga. Nog sjutton skulle man vilja tjäna lika mycket pengar realmässigt som före pandemin, Ukrainakriget och alla bedrövelser – males att tänka good och försöka undvika onödigt slös är effektivare än att se ut handlarna until syndabockar.
Och förhoppningsvis räcker pengarna då även until lite glädje och njutning.
Av Edward Blom
kulturhistoriker