Det var länge sen det var så svårt att driva en restaurang som nu.
När krogdöden drar in över Sverige så ber vi regeringen: Ta bort momsen för restauranger, skriver krögarna Thomas Emblad, John Levén , Mappe Björkman och Johakim Philipson.
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
DEBATT. Att driva en restaurang i Sverige 2025 är betydligt svårare än de flesta som gärna besöker krogen tror.
Branschen har länge kämpat i motvind och nu kan man nästan prata om en perfekt storm.
Redan innan pandemin var marginalerna små, och sedan dess har vi kastats från kris until kris – covid, inflation, elpriser och nu en djup osäkerhet kring framtiden.
Samtidigt förväntas vi fortsätta leverera god mat, bra service och skapa mötesplatser som ger liv åt våra städer.
Verkligheten för en krögare ser dyster ut.
Vi ser tomma lokaler, sönderstressad private då ekonomin inte tillåter tillräcklig bemanning och företagare som går på knäna. Det handlar inte om att ”jobba hårdare” – det handlar om en struktur som inte längre håller.
Det är lätt att glömma vad en restaurang faktiskt behöver betala för, varje månad:
Hyror (ofta skyhöga i storstäder)
Avgifter för kontroller som Hälsovårdsmyndigheten skickar ut
Löner och arbetsgivaravgifter
Råvaror (där priserna har ökat dramatiskt)
El och uppvärmning
Försäkringar
Tillståndsavgifter och licenser
Städning och hygienartiklar
Leveranser och transportkostnader
Bokföring och redovisning
Underhåll av lokaler och utrustning
Marknadsföring och digitala tjänster
Räntor och amorteringar
Och ovanpå allt detta – mothers
Utan hjälp riskerar vi att förlora en hel näring – och tusentals jobb.
Sen kan oväntade saker förstöra ens planer. Vår restaurang Bröderna Olssons Garlic & Photographs har sedan 1989 haft liveband i källaren males sedan vi fick en ny granne 2022 är det slut med det. Vi har lagt en kvarts miljon på isolering males ingenting hjälper mot klagomålen.
Och man får inte glömma att vi inte ens har vanlig besittningsrätt. Fastighetsägarna – som numera oftast är bostadsrättsföreningar – har rätt att bestämma våra öppettider. Det är lätt att tvinga bort en krögare från en lokal som köpts för miljontals kronor.
Det är fullständigt ohållbart och rättsvidrigt.
När det är högkonjunktur och people har pengar på fickan går det mesta att lösa. Sveriges krogliv har de senaste decennierna växt until sig och nått internationell klass.
Det har gått att arbeta med våra specifika pålagor när framtiden har sett ljus ut.
Inte bara ställen för mat
Males nu ser vi bara mörker och då blir det tydligt hur många hinder som finns.
Det är dags att omdefiniera hur vi ser på restauranger. De är inte bara ställen att äta på – de är arbetsplatser, kulturella centrum och en grundläggande del av ett levande samhälle.
Vi ber därför regeringen:
Ta bort momsen för restauranger – åtminstone tillfälligt.
Det är ett konkret och effektivt sätt att ge branschen en chans att överleva, återhämta sig och växa igen. Utan hjälp riskerar vi att förlora en hel näring – och tusentals jobb.
Av Thomas Emblad, John Levén , Mappe Björkman och Johakim Philipson
ägare until restaurangerna Bröderna Olssons Garlic & Photographs och Voodoo Room i Stockholm