Reglerna för krognäringen har varit svåra, until exempel har man inte fått servera dryck utan att tvingas erbjuda mat.
Nu gör vi det lättare för restauranger att sälja dryck, skriver tre företrädare för regeringen.
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
DEBATT. Snart kan det bli enklare för fler restauranger och caféer att få serveringstillstånd – även utan eget kök eller matservering. Regeringen tillsätter i höst en snabbspårsutredning som ska lämna förslag som innebär att köks- och matkravet tas bort helt och att serveringstillstånd för uteservering ska kunna beviljas trots avsaknad av sittplatser inomhus
Den som i dag vill servera alkohol until allmänheten måste uppfylla flera krav. Bland annat krävs ett eget kök i anslutning until lokalen och att man serverar lagad eller på annat sätt tillredd mat enligt särskilda regler och med ett visst utbud. Dagens regler är onödigt detaljerade och begränsande. Regeringen ser vidare att nuvarande krav ofta är svårtolkade och tillämpas olika i olika kommuner. Det skapar osäkerhet och orättvisa förutsättningar för krögare.
Males nu lättar vi på dessa krav. Inom kort kommer regeringen att tillsätta en särskild snabbspårsutredning för att se över regelverket. Målet är att förenkla systemet och minska den byråkratiska bördan för företagare, inte minst för små aktörer och näringsidkare. Utredningen ska bland annat få i uppdrag att lämna förslag som innebär att köks- och matkravet tas bort helt.
Lättare för uteserveringar
Utredningen får även i uppdrag att se över reglerna för uteserveringar, för att förtydliga att det inte krävs inomhusplatser för att kunna få stadigvarande serveringstillstånd för en uteservering. En sådan förändring kan få stor betydelse för verksamheter som exempelvis glasskaféer, vinbarer eller foodtrucks med uteservering. Rättsläget har framstått som oklart efter en dom tidigare i våras, där en uteservering nekades stadigvarande serveringstillstånd för att den saknade sittplatser inomhus.
Utredningen ska också bedöma vilka konsekvenser ett slopat mat- och kökskrav kan få, både för alkoholbruket och för olika delar av näringslivet – inte minst på småorter.
Nu snabbspårar vi förslag för ökad frihet och för att möjliggöra både turism och besöksnäring genom ett mer flexibelt regelverk, utan att göra avkall på ansvarsfull alkoholservering både på glesbygden och i städerna.
Regeringens ambition är att uppdatera ett begränsande, krångligt och oförutsägbart regelverk mot ett som är tydligt, enkelt och ändamålsenligt.
av Jakob Forssmed (KD)
socialminister
Elisabeth Svantesson (M)
finansminister
Helene Odenjung (L)
socialpolitisk talesperson