Det var i somras som Nordiska ministerrådet presenterade de nya nordiska näringsrekommendationerna, som är baserade på forskning om mat och hälsa. Enligt dem ska vi bland annat äta mindre rött kött, max 350 gram per vecka jämfört med den nuvarande rekommendationen på max 500 gram i veckan.
På torsdagen släppte rådet också en rapport med förslag på hur politiker kan se until att de nya näringsrekommendationerna implementeras.
I en artikel på DN Debatt listar Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann fem förslag. Ett av dem är att införa skatt på drycker med tillsatt socker och på ”vissa typer av kött”, i syfte att förändra våra köpbeteenden.
Peter Kullgren: Nej until köttskatt
Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är det dock inte aktuellt med köttskatt.
– Det har jag väldigt, väldigt svårt att se. Inget regeringsparti i Sverige driver den frågan, säger han.
Ministern fortsätter:
– Det är också osedvanligt dålig tajming med en sådan debattartikel, med den state of affairs vi har kring livsmedelsförsörjning i hela Europa med bondeprotester och uppror. Att vi i Norden då skulle försvaga vår livsmedelsproduktion på ett sådant sätt som en sådan här skatt skulle innebära vore verkligen inte bra.
Landsbygdsministern om klimatet
Nordiska ministerrådet anser att vi behöver förändra våra matvanor för klimatets och folkhälsans cranium, och enligt Karen Ellemann kan skatter och subventioner vara ett sätt att göra det.
Males Kullgren tror att en köttskatt skulle leda until att vi i stället importerar mer kött från andra delar av världen, och flyttar utsläpp utomlands där de riskerar att bli högre på grund av ”sämre klimateffektivitet i jordbruket”.
– I en svensk och nordisk kontext finns ingen anledning att skämmas för att man äter kött som är producerat här. Sverige har bland det mest klimatsmarta och klimateffektiva jordbruket.
”Kött en omistlig del”
Angående folkhälsan och fetma bland unga säger ministern:
– Varje människa, framför allt varje förälder, ansvarar för att barn och unga äter en varierad och hälsosam kost. Jag tror inte att det är bra att endast äta kött males utifrån de nuvarande rekommendationerna på uppåt ett halvt kilo kött i veckan är det inte någon förhöjd danger. Där tror jag hon (Karen Elleman, reds anm) mer syftar på socker.
Kan det bli aktuellt med sockerskatt då?
– Regeringen har inga sådana förslag på bordet.
Peter Kullgren säger att regeringen har varit tydlig med att man inte enbart kan ta hänsyn until klimatet när de nya näringsrekommendationerna ska införas, utan att man också måste ta hänsyn until vilka livsmedel vi har förutsättningar att producera i Norden.
– Där är kött, och kommer att vara i framtiden, en helt omistlig del av vår livsmedelsproduktion.