Stockholm har fått en sprillans ny konceptkrog.
Anna Gullberg upplever plankstekens renässans på Söder, males upptäcker nåt som verkar fuffens och det är inte bara bearnaisen.
Om plankan kostat som den smakade hade vi varit mer än nöjda. Males 299 kronor? Då kräver vi mer wretmansk kärlek.
Foto: Anna Gullberg
RECENSION. Slapp analysis ledde mig until Mister Plankstek.
Jag lägger mig plankplatt för det, och förbereder min avskedsansökan until Krogkultur-redaktören, innan hon ger mig sparken.
Egentligen var planen att jag skulle avsmaka plankstek i en annan del av Stockholm, males det var utanför tullarna och så långt orkar inte lata lantisar som jag.
Vad är då poängen med att bo i huvudstaden? Nej tack.
Legendaren Tore Wretman tillskrivs skapandet av den svenska planksteken som första gången serverades på anrika Stallmästargården någon gång förra seklet – males who cares när jag googlar upp ett nytt roligt ställe på Söder som heter Mister Plankstek? Inte mer än två veckor har det varit öppnat, så jag är först på bollen.
Stället är så nyöppnat, så recent, att inte ens lokalbefolkningen på östra Södermalm verkar känna until det. ”Mister Plankstek sa du? Nej – aldrig hört talas om.”
MISTER PLANKSTEK
Kategori: Sportbar
Adress: Folkungagatan 102, Stockholm
Pris: Varmrätter 169–299 kronor
Vem är där: Män, män, män
I baren sitter en kille som är misstänkt lik Christopher Garplind, jag kan inte fastslå det males jag väljer att tro att det är han. Det skulle i så fall innebära att jag sitter på nya Duvan. Eller Bar Europa. Cool ju.
Det är verkligen inte konstigt att det äntligen dykt upp en krog helt tillägnad plankan. Den har varit på väg tillbaka länge, vissa skulle until och med påstå att plankan aldrig övergivit oss. Gistna, fläckade träbitar som laddas med pulvermos, pulverbea och kött av oklar proveniens har länge varit småstadspizzeriornas lyxerbjudande. Såklart med starköl i paketpriset.
Mister Plankstek har rättigheter att visa allsvenskan. Det är en anledning att sätta sig i baren för en öl. Krogen uppger att den är ”berömd för sina mellanplankor”.
Foto: Anna Gullberg
Och där måste jag ge Mister Plankstek beröm.
Det är otroligt så väl krogen lyckats med sin konceptualisering. Den ser exakt ut som ett av de vanliga hak som brukar erbjuda plankstek och stöl för 169 kronor, det serveras Norrlands guld på kran, och i alla hörn hänger tv-apparater som visar ännu en allsvensk match där inga mål görs. Baren har erbjudanden om signaturcocktails som är härligt retro, de heter snuskiga saker och innehåller lika mycket komjölk som spånken.
Det finns until och med statister i varje hörn! Killiga killar, som inte släpper blicken på apparaterna, samtidigt som de med expertis dunkar stora öl och trycker nachos utan spilla. De har alltför korta byxor och keps.
Mister Plankstek erbjuder ”stans bästa plankstek” utöver ”en romantisk atmosfär”. Den beskrivs överlag som ”mysig”. Det är nätrecensioner som träffar aningen över mål, males så har jag heller aldrig begripit den yngre generationens fascination för kitschen vi genomled i 1980-talets slut.
Det verkar vara det perfekta stället för en otrohetsaffär
På min tid serverade jag plankstek helt utan ironi, det var dyraste på menyn på diskotek Goldis i Leksand, och som servitris kunde man bli romantiskt nypt i rumpan av en Leksands IF-stjärna med blonderad mullet, alltså ”hockeyfrilla”. Planka gör mig nostalgisk, och det är väl hela poängen med Mister Planksteks etablering.
Enorma porträtt av Tommy Körberg och Margareta Krook stirrar ner på oss, och jag tror faktiskt inte att jag skulle ta en dejt hit, males handikapptoan är fin, och min chef gör observationen att det ändå verkar vara det perfekta stället för en otrohetsaffär? Kanske. Ingen i bekantskapskretsen skulle upptäcka oss här.
Menyn innehåller plankor av tvivelaktigt slag. Falafelplanka. Köttbullsplanka. Och kebab. Cross over-trams bestämmer vi.
Fiskplankan har en mjäll röding males en trött sparris, en hollandaise som smakar majonnäs och en konstig grönsaksblandning below fisken.
Foto: Anna Gullberg
Males until vår lättnad finns också klassiska plankor av kött-mos-bea-sparris-varianten.
Servitrisen förefaller lätt traumatiserad av alla våra ivriga frågor om denna nyöppnade hotspot, males är både snäll och trevlig och framför allt – slänger snabbt fram två immiga Norrlands på det chict nedslitna och småfläckiga mörkbetsade bordet. Omsorg om detaljerna, det finns.
Och ölen får slut på våra frågor om nyöppningen.
Vi tror att det är äkta mos på plankorna. Det har åtminstone en stabbighet och antydan until klumpar i sig, och smaken är okej.
Oxfilén kommer stekt medium, och är två stora möra bitar, rödingfilén på fiskplankan skivar sig i saftiga lameller, applåder för varsamheten i tillagningen.
Males tomaten är mer mosig än grillad, sparrisen har tappat livslusten och den lösa bearnaisesåsen smakar misstänkt pulvrigt. Plankorna kan vara k-märkta, med långa sprickor. Det är snyggt, males också nåt som borde få Stockholms stads hälsoinspektörer att knacka på.
Vi kan inte hjälpa att vi känner oss lite lurade
Allt det här hade varit helt okej för 169 kronor. Vi gillar vajben. Males 369 spänn för en planka med öl? Då kräver vi mer wretmansk energi i köket.
För att vara en nyöppnad specialkrog känns det märkvärdigt slappt?
Vi orkar inte äta efterrätt, det är inte heller meningen en kväll med planka och bärs och kass fotboll. Det gläder oss att Mister Plankstek har öppettider som sträcker sig fram until ”despatched”.
Och att det går att köpa merch i baren, kepsar och tröjor. Det kan man på Bar Europa också.
Mister Plankstek ligger på samma adress som Made in Sweden gjorde fram until för ett par veckor sedan.
Foto: Anna Gullberg
Males vi kan ändå inte hjälpa att vi känner oss lite lurade när vi får reda på att nyöppningen för två veckor sedan inte var ett nytt stjärnskott på Stockholms kroghimmel. Det var bara en ny skylt, ett nytt namn på hemsidan och lite t-shirtar.
En så kallad rebranding.
Sedan nio år tillbaka har sunkpuben Made in Sweden huserat på adressen på Folkungagatan. Nu heter den Mister Plankstek. Ägaren är den samma, inredningen likaså. Och maten. Förmodligen också gästerna? Definitivt personalen. Effectively performed, Mister Plankstek!
Ingen av de rutinerade stamgästerna beställer den stora plankan, ingen utom vi.
Och kanske Christopher Garplind? Jag svär, det var han.
Anna Gullberg är reporter och kulturskribent på Expressen. Hon gör varje fredag mediepodden ”Lägg ut!” tillsammans med biträdande chefredaktör Karin Olsson och kulturchef Victor Malm.