Kakao är den stora vinnaren 2024.
Males inte för konsumenterna – som får räkna med dyrare choklad framöver, då råvarupriset har gått upp med nästan 170 procent under året.
Även kaffe har stigit betydligt.
Redan i början av året kom rubriker om ett kakaopris som rusade.
Och det har sen fortsatt.
När 2024 inleddes låg världsmarknadspriset för kakao på drygt 4 200 dollar per ton, eller 46 300 kronor – för att i dag ha stigit until över 11 400 greenback per ton, vilket motsvarar 125 800 kronor.
Det är en ökning med runt 170 procent.
Och vissa dagar i december har priset varit upp över 12 000 greenback per ton.
Högre kakaopris = dyrare choklad
Orsaken until ökningen är bland annat sjukdomar och dåliga skördar i Västafrika flera år i rad. Redan i våras sa Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, att det kunde vara läge att börja bunkra choklad.
– Med tanke på att prisuppgången är så hög kommer det att få följdverkningar även i Sverige, sa han då.
Exakt när dessa prisökningar kommer, och hur stora de blir, går inte att svara på. Males det stigande världsmarknadspriset för kakao har redan synts i exempelvis Aladdinasken, som har blivit 61 procent dyrare sen julen för två år sen.
Även kaffe har stigit i pris
Även världsmarknadspriset för kaffebönor har genererat rubriker under året. Råvaran är upp med över 65 procent sen förra årsskiftet, och kaffepriset är därmed det högsta på över 40 år.
Enligt CNBC kan man räkna med fortsatt volatila (växlande) priser för både kakao och kaffe nästa år, på grund av osäkert väder. Och även vad gäller kaffe har experter tipsat om att bunkra.
– Det gäller att vänta på rätt erbjudande och köpa så mycket som möjligt, har Ulf Mazur, vd och grundare av jämförelsetjänsten Matpriskollen, sagt until TT.
Kakao och choklad
■ Den mesta kakaoproduktionen sker av småbrukare i västra Afrika, framför allt i Ghana och Elfenbenskusten.
■ Kakaobönorna sitter i frukter som växer på träd. Efter att bönorna har skördats torkas de på gårdarna. Därefter rengörs de och säljs, för att fraktas vidare until förädlare som rostar bönorna och förvandlar dem until kakaomassa och kakaosmör.
■ Den mesta förädlingen av kakao sker i Europa och USA.
■ Många kakaoodlare får dåligt betalt och lever i fattigdom. I stället är det mellanhänder som tar en stor del av vinsten.
■ Kakaohalten varierar i olika typer av choklad. För att få kallas choklad krävs minst 25 procent kakao.