Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Det är nog dags för vinterdäck… 😅
    • Störig Skolfotograf
    • Explainer bostadsbubblan
    • Carolina slog Washington i Stanley Cup – Frederik Andersen nollade
    • Anders Bouvin: “1600 medarbetare ska försvinna”
    • Surprise bucket challenge REA:SVT
    • Leif och Billy (S6 EP1) Fel sorts deg betalar inte elen
    • En resa till det tropiska paradiset Belize
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest Vimeo
    MORSHEDI
    • Hem
      • Engelska
      • Spanska
      • Persiska
    • Nyheter
    • Senaste
    • Politik
    • Sport
    • Kultur
    • Hälsa
    • Ekonomi
    • visste du att
    • Svenskar
    • Mer
      • Artikel
      • Blandat
      • Bok
      • Författare
      • industrier
      • Kultur & Underhållning
      • kändisar
      • Länder
      • Lokalt
      • Mat
      • Miljö
      • Teknik
      • Resor
      • universitet
      • Visor
      • youtube
      • Örter
    MORSHEDI
    Home » Restaurang KB väljer bort dricksknapparna: Det är mer stil
    Nyheter

    Restaurang KB väljer bort dricksknapparna: Det är mer stil

    morshediBy morshediApril 24, 2025No Comments7 Mins Read
    Share Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    Debatten om dricks tycks aldrig svalna – och kanske skruvades den upp ytterligare några grader när de förvalda procentknapparna introducerades för några år sedan.

    I insändaren ”Ge inte någon dricks till personalen på krogen” (DN 21/4) kritiseras både drickskulturen och de allt vanligare procentknapparna. Enligt skribenten borde ett enkelt tack vara tillräckligt:

    ”Man ska inte behöva känna att man måste betala additional utöver notan för god service och god mat, när en nota kan gå på hundratals eller tusentals kronor.”

    Skönt att slippa huvudräkna?

    Foto: Sara Damne

    Sedan de USA-inspirerade kortterminalerna med dricksknappar infördes har dricksen ökat. Kassacentralen talar om en fördubbling – och på Nybroe Smörrebröd i Östermalms saluhall handlar det om en ökning på 8 procent, enligt restaurangchef Vincent Vintilescu.

    – Det är helt upp until konsumenten, males att erbjuda olika procentnivåer är ett sätt att skapa valmöjligheter. Att vissa väljer högre bara för att de inte vill välja lägre är en säljteknik som finns i många branscher, säger han.

    På Vincent Vintilescus restaurang delas dricksen mellan alla i personalen.

    På Vincent Vintilescus restaurang delas dricksen mellan alla i personalen.

    Foto: Sara Damne

    Han förklarar att restaurangerna själva bestämmer sina strukturer för dricks, males på Nybroe Smörrebröd delas den mellan all private som varit i tjänst underneath passet, inklusive servis, kökspersonal, barpersonal och diskare.

    – Dricks ska ju representera den nivån av bemötande du får av personalen. Det handlar om att man betalar för säljmomentet. Har personen sålt tillräckligt bra, då är det det du betalar för, säger han.

    Några kvarter bort från Nybroe Smörrebröd ligger restaurangen Konstnärsbaren, KB, dit procentknappar aldrig varit välkomna – något som restaurangchefen Malin Lantz hoppas ska förbli så.

    – Än så länge går det att välja bort den funktionen på maskinerna och då gör vi det. Det är för att vi tycker att det är schysstare. Det är mer stil att inte ha dem. Så resonerar vi, säger hon.

    – Vi har också många äldre gäster, och jag kan själv känna att det är svårt att veta hur man ska använda apparaten. Därför känns det bra att inte ha dem, fortsätter hon.

    Beslutet för KB togs på koncernnivå: när de nya betalsystemen lanserades valde Stockholms Restauranger och Wärdshus AB att avstå – ett ställningstagande som omfattar samtliga restauranger i gruppen.

    – Vi har valt att behålla de gamla terminalerna, dels för att vi inte vill att gästerna ska känna sig påtvingade att lämna dricks, dels för att leverantören alltid vill skriva nya 36-månadersavtal när vi byter terminaler, vilket också gör det until en kostnadsfråga för oss, säger Stefan Söderman, vd för koncernen.

    Malin Lantz menar att det är ett beslut som gästerna har lagt märke until.

    – Man märker att de uppskattar det. De säger att det är trevligt. Det är kanske inte något som sägs varje dag males det händer faktiskt, säger hon.

    Vincent Vintilescu har inte fått någon reaktion från gästerna gällande procentknapparna, males från att döma av en handfull människor i trakten som DN talar med verkar de inte ha några downside med systemet – och 10 procent tycks vara den gyllene medelvägen.

    Robin Rösehag

    Robin Rösehag

    Foto: Sara Damne

    Robin Rösehag, 40 år.

    Dricksar du?

    – Ja, det gör jag. Jag kan inte med att låta bli, om det inte är så att servicen är på ett sätt som gör att jag vill markera att det här gillar jag inte.

    Tycker du att man ska dricksa?

    – Jag vet inte, jag har inte tänkt så långt. Males om jag är i ett sällskap med någon som inte dricksar så skäms jag lite.

    Hur mycket brukar du dricksa?

    – Runt 10 procent.

    Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

    – Jag dricksar nog sällan mer själv. Jag skulle kunna göra det, males för min ekonomi räcker det med 10 procent. Hade jag varit jättetät hade jag nog dricksat mer – det är ju kul att dricksa.

    Vad tycker du om procentknapparna?

    – Det får säkert fler att dricksa. Jag har själv jobbat en kort interval på restaurang, och jag tyckte alltid att det var så pinsamt att be gäster skriva in ett eget belopp för dricks. Så procentknapparna kanske underlättar för people.

    Sofia Ekholm

    Sofia Ekholm

    Foto: Sara Damne

    Sofia Ekholm, 34 år.

    Dricksar du?

    – Ja, om det är bra så drickar jag.

    Tycker du att man ska dricksa?

    – Ja, om man är nöjd med sitt besök så ska man absolut dricksa.

    Hur mycket brukar du dricksa?

    – Ungefär 10 procent. Det är min riktlinje, males tycker jag att det är jättebra kan jag dricksa mer.

    Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

    – Det beror på vad som står på procentknapparna males står det 10 procent brukar jag välja den.

    Vad tycker du om procentknapparna?

    – Jag tycker det är ganska bra, för det är smidigt och går snabbt när man väl ska dricksa. Males såklart, om man inte är nöjd kan det vara lite provocerande att de uppmuntrar until att man ska dricksa ändå.

    Magnus Sund

    Magnus Sund

    Foto: Sara Damne

    Magnus Sund, 53 år.

    Dricksar du?

    – På restaurang, ja. Males inte hos frisören.

    Tycker du att man ska dricksa?

    – Jag tycker att det känns helt okej att betala dricks för serviceyrken, males sen kan man ju fundera på varför man inte ger dricks until sjuksköterskan eller läkaren.

    Hur mycket brukar du dricksa?

    – Runt 10 procent.

    Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

    – Jag tror att jag dricksar mer. Om det finns 15 procent och jag är glad och tyckte att det var jättegott, kanske man trycker på den i stället.

    Vad tycker du om procentknapparna?

    – Jag förstår ju att de fyller sin funktion för dem som jobbar där, speciellt om det är ett bra ställe. Males ytterst sett är det ju jag som väljer, så det gör mig inte så mycket att de finns.

    Barbro Örström

    Barbro Örström

    Foto: Sara Damne

    Barbro Örström, 76 år.

    Dricksar du?

    – Ja, ibland när det är bra service och gott.

    Tycker du att man ska dricksa?

    – Ja, i vissa fall om man får god mat och bra service. Inte alltid kanske.

    Hur mycket brukar du dricksa?

    – Runt 5-10 procent.

    Dricksar du mer eller mindre med procentsatserna?

    – Det är samma.

    Vad tycker du om procentknapparna?

    – Det är väl okej.

    Christian Bergståhl

    Christian Bergståhl

    Foto: Sara Damne

    Christian Bergståhl, 52 år.

    Dricksar du?

    – Ja, det gör jag. Det ser jag som en självklarhet.

    Tycker du att man ska dricksa?

    – Ja, det tycker jag verkligen. Det är lite grann en del av vår kultur att man visar uppskattning until både kockar och servicepersonal som har ansträngt sig lite additional. Det handlar om custom och kultur, tror jag.

    Hur mycket brukar du dricksa?

    – Om jag är normalt nöjd lägger jag alltid 10 procent. Jag kan både gå underneath och över beroende på om något varit sämre eller bättre – males att inte ge något alls, det gör jag nog aldrig. Det tycker jag är en direkt förolämpning. Har jag däremot inte fått tillräckligt med uppmärksamhet, eller om mina synpunkter inte tagits på allvar, kanske jag bara lägger 5 procent.

    Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

    – Mer eller mindre vet jag inte riktigt, males generellt tror jag att det blir mer dricks med procentknapparna.

    Vad tycker du om procentknapparna?

    – Ja, det underlättar ju. Males om jag brukar lägga 10 procent och vill lägga lite mer, så är nästa alternativ 15 procent, och det kanske jag inte hade valt annars. Males å andra sidan är det ett val jag kan göra i stunden. En bra och smidig lösning, tycker jag ändå.

    Läs mer:

    Insändare. Ge inte någon dricks till personalen på krogen

    ”Magin med dricks går förlorad med förvalsknappar”



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleNHL-stjärnan klar för VM: ”Superkul” – Sydsvenskan
    Next Article Sprit och hårda tag
    morshedi

    Related Posts

    Nyheter

    Explainer bostadsbubblan

    May 11, 2025
    Nyheter

    Anders Bouvin: “1600 medarbetare ska försvinna”

    May 11, 2025
    Nyheter

    Ecuadors nya besked: Byter strategiom Assange

    May 11, 2025
    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    Top Posts

    Det är nog dags för vinterdäck… 😅

    May 11, 20250 Views

    Störig Skolfotograf

    May 11, 20250 Views

    Explainer bostadsbubblan

    May 11, 20250 Views

    Carolina slog Washington i Stanley Cup – Frederik Andersen nollade

    May 11, 20250 Views

    Anders Bouvin: “1600 medarbetare ska försvinna”

    May 11, 20250 Views
    Categories
    • Artikel
    • Hälsa
    • Kultur & Underhållning
    • Länder
    • Nyheter
    • Politik
    • Resor
    • Senaste Nyheter
    • Sport
    • universitet
    • youtube
    Most Popular

    Det är nog dags för vinterdäck… 😅

    May 11, 20250 Views

    Störig Skolfotograf

    May 11, 20250 Views

    Explainer bostadsbubblan

    May 11, 20250 Views
    Our Picks

    Det är nog dags för vinterdäck… 😅

    May 11, 2025

    Störig Skolfotograf

    May 11, 2025

    Explainer bostadsbubblan

    May 11, 2025
    Categories
    • Artikel
    • Hälsa
    • Kultur & Underhållning
    • Länder
    • Nyheter
    • Politik
    • Resor
    • Senaste Nyheter
    • Sport
    • universitet
    • youtube
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Privacy Policy
    • Disclaimer
    • Terms & Conditions
    • About us
    • Contact us
    Copyright © 2024 morshedi.se All Rights Reserved.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    af Afrikaanssq Albanianam Amharicar Arabichy Armenianaz Azerbaijanieu Basquebe Belarusianbn Bengalibs Bosnianbg Bulgarianca Catalanceb Cebuanony Chichewazh-CN Chinese (Simplified)zh-TW Chinese (Traditional)co Corsicanhr Croatiancs Czechda Danishnl Dutchen Englisheo Esperantoet Estoniantl Filipinofi Finnishfr Frenchfy Frisiangl Galicianka Georgiande Germanel Greekgu Gujaratiht Haitian Creoleha Hausahaw Hawaiianiw Hebrewhi Hindihmn Hmonghu Hungarianis Icelandicig Igboid Indonesianga Irishit Italianja Japanesejw Javanesekn Kannadakk Kazakhkm Khmerko Koreanku Kurdish (Kurmanji)ky Kyrgyzlo Laola Latinlv Latvianlt Lithuanianlb Luxembourgishmk Macedonianmg Malagasyms Malayml Malayalammt Maltesemi Maorimr Marathimn Mongolianmy Myanmar (Burmese)ne Nepalino Norwegianps Pashtofa Persianpl Polishpt Portuguesepa Punjabiro Romanianru Russiansm Samoangd Scottish Gaelicsr Serbianst Sesothosn Shonasd Sindhisi Sinhalask Slovaksl Slovenianso Somalies Spanishsu Sundanesesw Swahilisv Swedishtg Tajikta Tamilte Teluguth Thaitr Turkishuk Ukrainianur Urduuz Uzbekvi Vietnamesecy Welshxh Xhosayi Yiddishyo Yorubazu Zulu
    sv Swedish