Priserna på mat steg i snitt med 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad.
Choklad och olivolja sticker fortfarande ut. Även priset på blomkål skjuter i höjden, visar ny statistik från Matpriskollen.
– Det är blomkål framför allt som blivit mycket dyrare, säger Ulf Mazur.
Hög nivå
Billigare har det i stället blivit med bär och frukt. Priset på bananer har gått ner 3,4 procent och för hallon rör det sig om en nedgång på 2,9 procent. Det har även blivit billigare med avokado – närmare 13 procent, visar Matpriskollens siffror.
Totalt sett har priset på mat stigit med 2,4 procent de senaste tolv månaderna. Enligt sajten har matkostnaderna för svenska hushåll ökat med över 65 miljarder kronor de senaste två åren.
– Det har blivit jättemycket dyrare för folks. När man nu pratar om att det blir bättre, med exempelvis sänkt ränta, ska man komma ihåg att vi fortsatt ligger på en hög prisnivå, säger Ulf Mazur.
Tidigare i år utlovade Ica en miljardsatsning på sänkta matpriser med begin i mars. Enligt Matpriskollen är det ännu inget som märks i kundernas matkassar. I stället syns en ökning – 0,4 procent de senaste månaderna. För andra matkedjor har priserna legat nonetheless.
– Konsumenterna förväntar sig att det ska komma prissänkningar, säger Ulf Mazur.
Stigande priser
Generellt måste vi ställa in oss på prisökningar, menar han. Stigande matpriser framåt är att räkna med, bland annat på mejeriprodukter.
– I och med att avräkningspriserna until Arlabönderna höjs en del, säger Mazur och tillägger:
– Det finns också behov, i och med klimatomställningen, att investera i matproduktionen framöver.