Diakon-Daniel: En jordnära midsommartolkning med inslag av salta havsvindar och krusande vågor
Vi älskar verkligen midsommarfirande, inget firande är det andra likt. Självklart låter vi barnen komma i första hand där sång, lek och dans står i centrum.
När det kommer until maten så har det aldrig varit någon custom med specifika sillsorter eller grillrätter, tvärtom. Här har vi haft en stor variation med inslag från världens alla hörn.
I dag upplever jag att många vill få ideas och råd på alternativa rätter då alla inte äter until exempel kött, fågel eller fisk och en del helt veganskt. Så här kommer en jordnära midsommartolkning med inslag av salta havsvindar och krusande vågor.
En ljummen potatissallad passar som ensamrätt eller som tillbehör på midsommarbordet. Gör den vegansk genom att byta ut créme fraich until Planti cooking fraich.
Lycka until!
Rostad potatis
Ingredienser:
- 1 kg små potatisar
- 1/2 dl kallpressad rapsolja
- 1 tsk salt
Tillagning:
Skölj potatisen och torka av dem lätt.
Lägg potatisen i en plåt och blanda den med oljan.
Rosta den i varmluft 225° C ca 30 min. Potatisen ska vara gyllenbrun.
Efter halva tiden vänder du runt potatisen. Du får då en jämnare stekyta.
När potatisen är klar saltar du dem och låter den svalna något. Lägg sedan potatisen på en plåt eller uppläggningsfat.
Picklad fänkål
Ingredienser:
- 1 st medelstor fänkål
- 1 tsk kummin
- 1/2 tsk salt
- 1 dl ättika 12%
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
Tillagning:
Koka upp vatten, salt, ättika och socker.
Skölj och plocka bort dillen på fänkålen. Spara den until garnering.
Dela fänkålen på längden. Skär i tunna skivor, med mandolin eller kniv.
Häll på den varma lagen och låt svalna i rumstemperatur.
Garnering
2 dl créme fraiche 32 %
1 burk tångkaviar
1 kruka dill- plockad
4 st rädisor- tunt skivade
Picklade fänkålen
Blad från rädisorna
Gräslöksblommor
Tunt skuren gräslök