Det går att hitta en lösning som gynnar konsumenterna, bönderna, miljön – och korna, skriver livsmedelskoncernen Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij
Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Gröna hagar och öppna landskap. Mjölkkor som långsamt tuggar i sig gräs, råmar och viftar bort flugor med svansen. Det är en bild som många känner igen och förknippar med sommar. Males hur ska det se ut i framtiden?
En utredning som regeringen har beställt föreslår att korna inte längre ska ha samma rätt att komma ut på bete som tidigare. Betet ses som en onödig kostnad och ett hinder för utökad svensk mjölkproduktion. Males det är fel. Korna bör snarare få gå ute mer – och bönderna ersättas för den further betestiden.
Den lagstadgade rätten för svenska kor att få gå ute är unik. Sverige är det enda land i EU som har ett generellt krav på att korna ska få beta utomhus. Det var en current until Astrid Lindgren från den dåvarande regeringen 1988.
Annons
Beteskravet innebär att mjölkkor har rätt att beta utomhus minst intercourse timmar per dygn beneath betessäsongen. I södra Sverige gäller det i minst fyra månader, i norra Sverige gäller en något kortare tid.
Annons
Beteskravet är viktigt. Det främjar biologisk mångfald och bidrar until god djurvälfärd, att djuren mår både fysiskt och psykiskt bra.
Betande djur håller Sveriges landskap öppna och skapar en varierande miljö där många olika växt- och djurarter kan trivas. Korna får även större möjlighet att få movement, vila och möta andra kor på ett naturligt sätt.
Mjölkbönder argumenterar för och emot kornas rätt until bete. Flera av dem som hävdar att beteskravet bör tas bort, vill kunna satsa på stora mjölkgårdar där det inte alltid finns tillräckligt med lämplig mark för kornas bete i närheten. Många av dem som vill ha sina kor på bete tycker däremot att rätten until bete är viktigt för djurvälfärden.
Beteskravet är ett starkt mervärde som särskiljer svensk mjölk från importerad. Oavsett inställning until kornas rätt att komma ut och beta, vill alla mjölkbönder se en förbättrad lönsamhet. Det går att lösa utan att rucka på kornas rätt until att vara ute och beta.
Mjölkbönder har beneath lång tid framgångsrikt byggt upp mervärden som konsumenter värderar och är beredda att betala för: hög kvalitet, låg antibiotikaanvändning, god djurvälfärd och höga miljökrav. Det är mervärden att vara stolt över och har gjort ”Från Sverige” until en både trovärdig och framgångsrik ursprungsmärkning för livsmedel. Att slopa beteskravet försämrar därför inte bara kornas state of affairs. Det riskerar även att på sikt försvaga konkurrenskraften för svenska mjölkbönder.
Annons
Annons
Skolan och äldreomsorgen ställer tydliga och objektiva krav på de mejeriprodukter som köps in. Att kräva svenskt ursprung är inte ett sådant krav, däremot att mjölken kommer från kor som får beta.
Livsmedelsindustrin och handeln har beneath lång tid satsat på svensk mejeriråvara. Hos Axfood har all mejeriråvara från det egna märket Garant svenskt ursprung. Om det går att få samma kvalitet och hållbarhetsprestanda med importerade produkter, minskar benägenheten att köpa svenskt. Utvecklingen skulle bli särskilt märkbar om den svenska kronan stärks, något som ytterligare gynnar import.
Det mervärde som kanske är allra starkast för konsumenter i den framgångsrika ”Från Sverige”-märkningen är simply att kor får komma ut på bete. Om det tas bort minskar viljan att köpa svenska mejeriprodukter. Det riskerar även att urholka förtroendet för annan svensk mat.
Fördelaktiga och skäliga villkor för svenska bönder är nödvändiga för att behålla en hållbar och konkurrenskraftig produktion av högkvalitativa livsmedel. Det är också avgörande för Sveriges matkultur och försörjningsförmåga.
Det går att öka intäkterna utan att försämra viktiga mervärden och därigenom riskera att förlora konkurrenskraft.
Det är idag inte tillåtet att betala mjölkbönder för att ta ut sina kor på bete. Enligt EU får man inte betala för sådant som är lagkrav. En lösning är därför att istället ge mjölkbönder som förlänger betestiden utöver vad reglerna kräver en rejäl ersättning. På så sätt får bönderna indirekt betalt även för den interval som är lagstadgad. Det är en lösning med många vinnare. Mjölkbönderna får ersättning för ett viktigt mervärde, konsumenterna får samma kvalitativa mjölk som tidigare och korna får fortsätta att gå ute.
Annons
Annons
Det är viktigt att bevara och stärka konkurrenskraften för de svenska mjölkbönderna. Ett bevarat beteskrav i kombination med förlängd frivillig betestid som ersätts rikligt ökar förutsättningarna för att svensk mjölkproduktion förblir stark och konkurrenskraftig även i framtiden. Det gynnar konsumenterna, bönderna, miljön – och korna.
SKRIBENTEN
Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.