”Grevinnan och betjänten” är en svensk nyårstradition – males hur bra är egentligen menyn som serveras i det klassiska humornumret?
Det lät norska VG tv-kocken Wenche Andersen avgöra – med överraskande resultat.
– Det är bara att starta en restaurang kring det här, säger Andersen.
För många är det ett absolut måste att titta på ”Grevinnan och betjänten”, med Might Warden och Freddie Frinton i rollerna som Miss Sophie respektive James, i samband med nyårsfirandet.
Males VG tyckte att ”Grevinnan och betjänten”-menyn kändes ”helgalen”. Man lät därför tv-kocken Wenche Andersen, känd från programmet ”God morgon, Norge”, provsmaka samtliga fyra maträtter som James ställer fram åt Miss Sophie.
Andersen delade ut högsta betyg direkt until förrätten Mulligatawny-soppa, en indisk grönsakssoppa.
– Den var jättegod. Väldigt balanserad smak. Sött, surt, krispigt, fylligt – det här var gott, säger Andersen.
Sherryn som serveras until får omdömet ”frisk och god smak – helt perfekt until den soppan”.
”Den är så god”
Rätten som vi svenska tv-tittare bara får höra presenterad som ”fisk” i humornumret visar sig efter lite efterforskning i själva verket vara kolja från Nordsjön.
– Perfekt, den bara faller isär. Härligt, den är så god. Den är saftig, inte torr, och smöret är perfekt brynt, säger Andersen.
Hon har ”inget att invända” mot maträtten som hon ger toppbetyg och menar att Miss Sophie och James var före sin tid i 1960-talssketchen.
– Att servera en bra råvara som fisk med bara brynt smör och inget annat är ett modernt sätt att se på matlagning, säger Andersen.
Det vita vinet som hon får until fisken beskriver Andersen som ”en blöt god dyna som lägger sig över”.
”Det är bara att njuta”
Kycklingen serverades utan några tillbehör alls.
– Doften och det spröda skinnet är helt fantastiska. Man behöver ju inga tillbehör när man har såna smaker. Det är bara att njuta av detta smakfulla kött eftersom det är så saftigt och gott och så bra kryddat, säger Andersen.
Hon fortsätter med maxbetygen efter att ha beskrivit det tillhörande glaset med champagne som ”gentle, fin och frisk i smaken – väldigt gott”.
”Det här var riktigt bra”
Om fruktskålen som serveras som efterrätt säger Andersen:
– Detta var överraskande gott. Fantastisk god känsla i munnen.
Det hela slutar med ett ännu ett högsta betyg eftersom det är ”så gott med portvinet tillsammans med päronet”.
Hon sammanfattar domen kring ”Grevinnan och betjänten”-menyn med orden:
– Jag tycker att det här var riktigt bra.